Pikantne ogórki na zimę (ogórki z pieprzem Cayenne) to moja kolejna propozycja z cyklu, co zrobić z nadmiarem ogórków gruntowych. Tego samego dnia przygotowałam też z ogórków sałatkę szwedzką.
U mnie w domu ogórki małosolne jemy na bieżąco całe lato, jedne sie kończą to Piotrek nastawia kolejną porcję:
Ogórki małosolne błyskawiczne
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne na podróż (w butelce)
Na zimę robię też sporo słoików z kiszonymi ogórkami.:
Ogórki kiszone na zimę
A dzisiaj proponuję Wam przygotować bardzo pikantne ogórki na zimę, które będą świetnym dodatkiem do zimowych obiadów, trochę lata w środku zimy jest bardzo wskazane. Pikantne potrawy dobrze rozgrzewają organizm 🙂
Składniki na 3 słoiczki 400 ml:
1 kg ogórków gruntowych
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
150 g cukru
1/3 szklanki octu jabłkowego
3 marchewki
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy, skróci pracę. Marchewkę obieramy i również szatkujemy w plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy nożem w cienkie plasterki. Do miski wsypujemy ogórki, marchewkę i czosnek. Dodajemy sól, pieprz cayenne, olej, cukier i ocet jabłkowy, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 godziny aż wytrąci się sok. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki pasteryzujemy w garnku pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania. Jak słoiki są mniejsze to można pasteryzować krócej.
Czy mogę użyć ksylitolu zamiast cukru???
Myślę, że tak, ale ciut mniej gdyż ksylitol jest słodszy.
Dziękuję 🙂
Pingback: Ogórki marynowane pikantne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię