Dorsz ze szpinakiem. Smażony dorsz czarniak ze szpinakiem. Czarniak to bardzo bliski krewny dorsza, którego nazywa się po prostu dorszem. Czarniaki nazywane są również dorszami czarnymi. Ostatnio robię z niego lekkie, letnie obiady, gdyż przepisy z dorszem czarniakiem są bardzo proste, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne.
Smażona ryba w towarzystwie ryżu barwionego kurkumą i duszonego na maśle z czosnkiem i śmietaną szpinaku to jedna z moich propozycji na wykorzystanie tej smacznej ryby.
Dorsz czarniak występuje m.in. w Morzu Północnym i w Bałtyku. Więc mamy do niego dostęp cały rok, kupujemy świeże lub mrożone filety. Czarniak z niebieskim znakiem MSC pochodzi ze zrównoważonych połowów, a jego połowy są ściśle kontrolowane. To jedna z tych ryb, którą można kupować i konsumować z czystym sumieniem, ponieważ jej zasoby pozostają pod ścisłą kontrolą, populacje tych ryb nie są przełowione, a ich połowy mają niewielki wpływ na środowisko morskie.
Czarniak, podobnie jak dorsz, ma jasne i delikatne mięso, choć ma bardziej intensywny smak i ciemniejszy kolor. Mięso dorsza czarniaka posiada właściwości zdrowotne. Jest rybą chudą, gdyż w 100 g ma zaledwie 78 kcal i zawiera ok. 19 g białka. To ryba bardzo zdrowa ze względu na znikome ilości metali ciężkich, posiada wiele ważnych substancji odżywczych, min. kwasy Omega 3, witaminy A, E i z grupy B, oraz selen.
Dlatego czarniak polecany jest w diecie niskokalorycznej, zalecany jest też dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego, oraz z miażdżycą.
Dorsz czarniak nadaje się do smażenia i pieczenia. Sprawdza się też jako składnik zupy rybnej. Polecam moją najlepszą zupę rybną z batatami.
Sposoby smażenia ryby, kilka wskazówek Ryba smażona. Jak usmażyć rybę, Ryba w panierce z bułki i sera, Ryba w cieście naleśnikowym, Ryba smażona z patelni, Ryba w cieście piwnym, Flądra smażona z patelni, Szczupak smażony sauté, Śledzie smażone
Składniki, Dorsz ze szpinakiem, porcja dla 1 osoby:
Dorsz czarniak – 2 filety bez skóry
szpinak mrożony- 6 kostek
czosnek – 1 ząbek,
gęsta śmietana – 3-4 łyżki,
masło – 1 łyżka,
olej do smażenia ryby,
mąka
sól i pieprz do smaku
jak zrobić ŻÓŁTY RYŻ: 50 g ryżu, odrobina soli, ok. 1/5 łyżeczki kurkumy. Ryż gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z kurkumą ok. 15 minut, ryż zostawiamy pod przykryciem aby wchłonął całą wodę i zrobił się sypki. Dzięki kurkumie ryż nabierze pięknego, żółtego koloru.
Jak przygotować szpinak w śmietanie? Czosnek drobno siekamy. Szpinak przekładamy do rondelka z rozgrzanym masłem. Szpinak z czosnkiem dusimy na niewielkim ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Następnie dolewamy śmietanę i chwilę jeszcze dusimy cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak usmażyć rybę? 2 filety z ryby doprawiamy solą i pieprzem. Obtoczonego w mące dorsza czarniaka smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 3-4 minuty na złoto. Usmażoną rybę serwujemy wraz z ryżem i przygotowanym wcześniej szpinakiem. Smacznego!