Kaczka z jabłkami pieczona.
Na Świętego Marcina na stołach króluje gęsina. Ale nie u Nas, u nas znów króluje kaczka pieczona z jabłkami. Podana z jabłkami, żurawiną oraz sosem ze świeżych grzybów i ziemniakami gotowanymi. Dzisiejszy przepis to dobrze wypieczona kaczka i najprostszy sposób pieczenia, w brytfance lub żaroodpornym naczyniu z pokrywką.
Nad rzeczką opodal krzaczka mieszkała kaczka dziwaczka…. a u nas czasami na obiad bywa kaczka, którą piekę na kilka sposobów. Czasami kaczkę pieczemy zaczynając od niższej temperatury, powoli wytapiając tłuszcz, po godzinie dopiero zwiększamy temperaturę. A czasami jak w tym przepisie zaczynamy od najwyższej temp. zmniejszając ją potem w trakcie pieczenia. Jedno jest niezmienne, najczęściej kaczka pieczona jest faszerowana jabłkiem, czasami są też ekstra dodane jabłka jak tutaj, do których wkładam suszoną żurawinę i balsam żurawinowy.
Kaczkę piekę również w kawałkach, wykrajam z niej piersi i udka, a resztę wykorzystuję np. do przygotowania rosołu.
Polecam inne przepisy z kaczką:
– Pierś kaczki z tymiankiem
– Kaczka smażona z kolorowym pieprzem
– Majonezowe roladki z botwiną i kaczką
– Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym
– Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną
Kaczka najpierw marynuje się ok.2 godzin, potem piekę ją 30 minut bez przykrycia w 230 stopniach C, następnie piekę ją 1 godzinę pod przykryciem w 180 stopniach, a na ostatnie 30 minut, wkładam do brytfanki połówki jabłek wypełnione balsamem żurawinowym i suszoną żurawinę, jabłka nie mogą być w piekarniku dłużej, gdyż się rozpadną.
Tak upieczona kaczka jest pyszna i krucha. Do tego jak mam robię sos ze świeżych prawdziwków i podsmażone ziemniaki.
Kaczka pieczona z jabłkami, składniki na 4 porcje:
kaczka, o wadze około 2 kg
1 łyżka młotkowanego pieprzu z kolendrą
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
sól
1 łyżka masła
Dodatki: 3 jabłka, 4 łyżeczki balsamu żurawinowego i trochę suszonej żurawiny
Jak upiec najlepszą kaczkę z jabłkami. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, oraz suszonymi ziołami, smarujemy też roztopionym masłem. Do środka wkładamy 1 jabłko pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi, zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Kaczkę można od razu zacząć piec, ja wstawiam do lodówki na 2 godziny, tak przygotowana do pieczenia kaczka może stać w lodówce nawet przez noc. Przed pieczeniem polecam wyjąc kaczkę z lodówki na ok. 1 godzinę z lodówki, aby uzyskała tzw. temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C. Kaczkę wkładamy do brytfanki (grzbietem do góry) lub naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (bez pokrywki) i pieczemy przez ½ godziny. Następnie przykrywamy brytfankę pokrywką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy przez 2 godziny. W połowie pieczenia odwracamy kaczkę na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy wydrążone połówki jabłka (do środka jabłek polecam włożyć po łyżeczce balsamu żurawinowego lub konfitury śliwkowej, malinowej lub innej i suszoną żurawinę).
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z brytfanki i dzielimy na pół lub na ćwiartki, można ją również dodatkowo polać wytopionym tłuszczem. Tłuszcz z kaczki można zachować i użyć np. do podsmażania ziemniaków lub wykorzystać w inny sposób
Tym razem pieczona kaczka z jabłkami z balsamem żurawinowym i żurawiną, została podana z gotowanymi ziemniakami i sosem ze świeżych grzybów. Smacznego!