Kotlet schabowy z karkówki. Kotlet panierowany

Kotlet schabowy z karkówki zamiast schabu to tańsza alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Wiem, że znajdzie się zawsze ktoś, kto stwierdzi, że kotlet panierowany MUSI być ze schabu. Ale tradycję zawsze można zmienić. Panierowany Kotlet Karkówkowy  przygotowuje się równie łatwo i szybko jak schaboszczak, ale w moim wykonaniu przed smażeniem ma dodatkowo nacięte brzegi, co powoduje, że mięso podczas smażenia nie kurczy się i równomiernie smaży.

To jeden z naszych pomysłów na domowy obiad, dla niektórych czytelników będzie to ciekawa odmiana dla kotleta schabowego.

Kotlety schabowe z karkówki zostały podane z letnimi kurkami z natką pietruszki, można go podać z opiekanymi ziemniakami i surówką.
Kotlet schabowy z karkówkiKotlet schabowy z karkówki
Kotlety panierowane smażone można przygotować tradycyjnie ze schabu, ale i z piersi  kurczaka, także z kiełbasy mortadeli.

Kotlety przygotowane z karkówki smakują identycznie jak schabowe, są miękkie i soczyste.

Składniki na 4 porcje:

Karkówka wieprzowa ok. 70 dag
2-3 duże jajka
mąka pszenna
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówkę opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, wykroiłam 6 dużych plastrów. Plastry karkówki układamy między dwoma warstwami folii spożywczej i dokładnie rozbijamy je tłuczkiem na cienki plaster. Plastry karkówki doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię i na 30 minut wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy 3 talerze, na jednym ma być mąką, na drugim rozkłócone jajka z solą i pieprzem, na trzecim bułka tarta do panierowania. Każdy plaster mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Jeśli lubicie grubszą panierkę, to czynność obtaczania powtarzamy pomijając etap z mąką. Kotlety kładziemy na rozgrzanym oleju, smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Podajemy kotlety z ulubionymi dodatkami.

kotlety z karkówki kroimy na plastrykotlety przykrywamy foliąKotlety dokłądnie rozbijamy tłuczkiemKotlety doprawiamy solą i pieprzemKotlety obtaczamy w mące, jajku i panierujemy w bułce tartejKotlety z karkówki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

12 myśli nt. „Kotlet schabowy z karkówki. Kotlet panierowany

  1. Pingback: Kurki na maśle z natką pietruszki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Polecam ją tylko z kartkówki są przepyszne pod koniec pieczenia daje łyżkę zwody i przykrywam pokrywką duszę około 10 min na wolnym ogniu są mięciutkie palce lizać

  3. Polecam ją tylko z kartkówki są przepyszne pod koniec pieczenia daje łyżkę zwody i przykrywam pokrywką duszę około 10 min na wolnym ogniu są mięciutkie palce lizać

  4. Słyszałem, że po smażeniu karkówkę należy wrzucić na parę, ale… mechanika kwantowa wydaje mi się prostsza, niż doprawianie karkówki. Karkówkę jednak mam i jakoś muszę to ogarnąć 😉

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *