Kotlety drobiowe z marchewką

Kotlety drobiowe z marchewką z piekarnika. Marchewka to świetny dodatek do mielonego mięsa: dodaję ją do mięsnych klopsików z ryżem, ostatnio dodałam ją do burgerów, Bardzo lubię ułatwiać sobie pracę w kuchni, zamiast stać przy garach smażąc np. kotlety mielone. , to upiekłam w piekarniku kotlety drobiowe z marchewką. Często zamiast smażyć kotlety na patelni piekę je w piekarniku, tak jak np. kotlety pieczone z prażoną cebulą,  kotlety wieprzowe z cukinią. to znacznie skraca czas. Upiekłam 12 kotletów kotletów drobiowych z marchewką.

Co zrobić na obiad? Polecam pyszne Pieczone Kotlety drobiowe z marchewką:

Składniki:
350-400 g mięsa mielonego z kurczaka, najlepiej obranego z udek
1 marchew
1 jajko,
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku,
ok. 1 łyżki siekanej natki pietruszki
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta

Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety, które  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Podajemy upieczone kotlety z kalafiorem ugotowanym z kurkumą i chili, dzięki czemu uzyskał żółty kolor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Kotlety drobiowe z marchewką

  1. Pingback: Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *