Kotlety drobiowe z marchewką z piekarnika. Marchewka to świetny dodatek do mielonego mięsa: dodaję ją do mięsnych klopsików z ryżem, ostatnio dodałam ją do burgerów, Bardzo lubię ułatwiać sobie pracę w kuchni, zamiast stać przy garach smażąc np. kotlety mielone. , to upiekłam w piekarniku kotlety drobiowe z marchewką. Często zamiast smażyć kotlety na patelni piekę je w piekarniku, tak jak np. kotlety pieczone z prażoną cebulą, kotlety wieprzowe z cukinią. to znacznie skraca czas. Upiekłam 12 kotletów kotletów drobiowych z marchewką.
Co zrobić na obiad? Polecam pyszne Pieczone Kotlety drobiowe z marchewką:
Składniki:
350-400 g mięsa mielonego z kurczaka, najlepiej obranego z udek
1 marchew
1 jajko,
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku,
ok. 1 łyżki siekanej natki pietruszki
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Podajemy upieczone kotlety z kalafiorem ugotowanym z kurkumą i chili, dzięki czemu uzyskał żółty kolor.
A czy zamiast kurczaka może być mielone z indyka , nie będzie za suche?!
Pingback: Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię