Kurczak bardzo często gości na naszym stole, pyszny jest pieczony, nie wiele gorszy smażony, no i kotlety z kurczaka, szczególnie z kruchą sałatką 😉 Gdy zaczyna brakować pomysłów to można przygotować kotlety siekane z kurczaka i różnych warzyw. Wystarczy piersi z kurczaka i blanszowane warzywa drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, usmażyć i zajadać się smacznymi kotletami.
Przygotowuje się te kotlety podobnie jak Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii, czy kotlety siekane z kurczaka i pieczarek.
Kotlety z kurczaka i warzyw, przepis na 12 sztuk sporych kotletów:
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- kilka różyczek blanszowanych brokułów
- kilka różyczek blanszowanego kalafiora
- kawałek gotowanej marchewki
- ćwiartka papryki
- 50 ml mleka,
- pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
- 2 szt jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- posiekana natka pietruszki
- sól do smaku,
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka siekamy lub drobno kroimy, dodajemy drobno pokrojone brokuły, pokrojony kalafior, plasterki marchewki i paprykę pokrojoną w kostkę. Do miski z mięsem i warzywami wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładamy na talerz podajemy z dipem jogurtowo-keczupowym. Z tej ilości wychodzi ok. 12 dużych kotletów.
Smacznego!