Polędwiczki wieprzowe w sosie z cebulą, marchewką i natką pietruszki. Przygotowywania różnych gatunków mięsa w tym polędwiczek wieprzowych uczyliśmy się dawno temu od Roberta Sowy i Marcina Budynka na warsztatach mięsnych .
Polecam Wam też przepis na Polędwiczkę wieprzową marynowaną 2 dni w marynacie z oliwy, sosu sojowego, sosu sweet chili, świeżego tymianku i soli ziołowej, która nastepnie została usmażona w postaci steków.
Uwielbiamy polędwiczki wieprzowe z sosem. To pyszny i zdrowy pomysł na obiad. Mięso jest aromatyczne, miękkie i rozpływa się w ustach. Tym razem danie jest odchudzone, do zabielenia sosu zamiast śmietany wykorzystałam mleko. Polecam Wam mój przepis na polędwiczki duszone w sosie mlecznym, do którego dodałam cebulę, marchewkę i świeżą natkę pietruszki, może być też koperek.
Mięso i marchewka podczas duszenia wytwarza smaczny sos, wystarczy go tylko lekko zagęścić skrobią. A jakie są Wasze przepisy na polędwiczki wieprzowe? Polecam je podać z ryżem, z makaronem, z ulubioną kaszą, czy też z ziemniakami, świetnie smakują też z kromką świeżego pieczywa.
Składniki:
około 400 g polędwiczki wieprzowej
1 mała cebula
1 marchewka
posiekana natka pietruszki
1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy do smażenia
sól z chili
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu
1 szklanka mleka lub śmietany do zabielenia sosu
Polędwiczki wieprzowe w sosie , przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę natkę drobno siekamy.
Polędwiczki bez błonek kroimy na ok. 2 cm plastry. Każdy kawałek doprawiamy solą z chili i natką pietruszki. Rozgrzewamy patelnię dodajemy masło i oliwę. Wkładamy plastry mięsa i podsmażamy z obu stron przez ok. 3 min z każdej strony.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy, następnie wkładamy obraną i startą marchewkę. Mieszamy i smażymy przez ok. 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu.
Wlewamy gorącą wodę lub bulion, dodajemy mleko lub śmietanę, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 10-15 minut do miękkości mięsa. W między czasie przewracamy mięso na drugą stronę i dusimy kolejne 10 minut. Skrobię mieszamy z odrobiną wody lub mleka, wlewamy i chwilkę dusimy jeszcze ok. 5 minut, aby zagęścić sos. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub posiekany koperek. Smacznego!
Idealne, smaczne mięso, a sos to już prawdziwe mistrzostwo:)
Ilu % śmietanę najlepiej dodać?
Obojętnie, byle słodka. Ja ostatnio często wykorzystuję do zabielania mleko 4 lub 7%