Sos paprykowy z mięsem mielonym podobnie jak sos pomidorowy często przygotowujemy na obiad. My lubimy tego typu potrawy. A zimą warto przygotowywać rozgrzewajace dania. Ten paprykowy sos jest na bazie pysznej pasty paprykowej, oraz sosu sweet chili które przygotowałam latem do słoików na zimę. Warto robić samemu przetwory do słoików, zimą nie tracimy pieniędzy na drogie warzywa. A papryka jest zimą bardzo droga. Gęste sosy paprykowe z mięsem mielonym są idealnym dodatkiem do makaronów, czy wszelakich klusek, kopytek. Sos paprykowy smakuje też z chlebem. Tym razem ten pyszny sos paprykowy z mięsem został przygotowany do klusek serowo-ziemniaczanych. Polecam też zupę paprykową z wołowiną .
Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków?
Składniki:
1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku
200 g pasty paprykowej,
200 ml soku pomidorowego,
50 ml domowego sweet chili sauce
do smaku sól, pieprz czarny, oregano
1 łyżka oleju,
Przygotowanie sosu paprykowego:
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy na złoto. Dodajemy zmielone mięso wieprzowe i podsmażamy je. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano, (można dodać też suszoną bazylię, czy też inne ulubione przyprawy) dodajemy pastę paprykową, sos sweet chili i sok pomidorowy, całość dusimy aż sos zgęstnieje. Kluski wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem paprykowym z mięsem mielonym i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Jak zobaczyłam przepis to właśnie o kopytkach pomyślałam 😉 Pyszny pomysł na obiad.