Kluski ruskie. Bardzo łatwo zrobisz je z farszu na pierogi. Podane ze skwarkami z boczku i cebulki są bardzo smaczne, podobnie jak ruskie pierogi.
Farsz do pierogów ruskich to tradycyjnie twaróg, ugotowane ziemniaki, zrumieniona cebulka, sól i czarny pieprz do smaku, ja zawsze przedobrzę z ilością farszu i mi trochę tego farszu zostaje, nie wyrzucam tylko mrożę na zaś. Robię potem z niego także inne pyszne dania. Na przykład ruskie kopytka, czy kluski, które polane skwarkami z cebulki i boczku są bardzo smaczne. To koleje danie z serii zero waste, które dla was przygotowałam.
Przepis na kluski ruskie
Składniki na ruskie kluski, ja zrobiłam z farszu, który miałam po ostatniej produkcji ruskich pierogów: 500 g, akurat na porcję dla Piotra, 1/4 wyjmujemy z miski, uzupełniamy mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 3 łyżki) w tych samych proporcjach. Z tej ilości wyszło mi 20 klusek.
Ja na deficycie kalorycznym nie jem klusek, pierogów czy makaronu.jeśli chcecie zrobić kluski ruskie od podstaw to poniżej macie listę składników:
1 kg ziemniaków,
1 1/2 -2 kostek twarogu półtłustego,
2-3 duże cebule,
mąka pszenna, + trochę do podsypania
mąka ziemniaczana,
olej rzepakowy,
boczek do przygotowania okrasy,
sól, pieprz do smaku
do gotowania: 1 łyżka soli na ok. 2,5 litra wody
Jak zrobić kluski ruskie? Ziemniaki gotujemy, ostudzimy, dokładnie przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy na gładką masę. 2 cebule drobno siekamy, następnie rumienimy na złoto na oleju. Do ziemniaków dodajemy zrumienioną cebulę oraz rozdrobniony twaróg, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, jedną ćwiartkę wyjmujemy (tak jak w przepisie na kluski śląskie), w puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną w proporcji pół na pół, wyrabiamy masę na podsypanym mąką blacie dokładnie aby powstało jednolite ciasto. Z ciasta odrywamy tej samej wielkości kawałki, z których formujemy okrągłe kluski. Kluski ruskie wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, kluski wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, powoli boczek wytapiamy, dodajemy cebulkę i wszystko razem smażymy n a złoto, tak przygotowaną okrasą polewamy ruskie kluski. Smacznego.
Ślinka cieknie, dziękuję za przepis 🙂