Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie.

Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie obok,  Kopytek domowych, ruskich pierogów i klusek śląskich to ulubione kluski domowników.  Dzisiaj podam Wam mój przepis na łatwe, pyszne, domowe kopytka ruskie, czyli kluski z ziemniaków i sera, które się nie rozpadną podczas gotowania, będą sprężyste, jednocześnie miękkie i delikatne, a które podaję do sosów mięsnych.Oprócz tego,że pyszne są też tanie. Bardzo polecam!

KluskiKluski

Najlepsze kluski domowe – domowe kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie o smaku farszy ruskich pierogów tylko bez cebuli, ale

składniki na kopytka ruskie, kluski z ziemniaków i sera dla 2-3 osób:
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu (u mnie chudego)
ok. 3/4 – 1 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
do gotowania 1 łyżka soli na ok. 2,5 litra wody
1 cebula (opcjoanalnie)

Przygotowanie kopytek ruskich:  .

Ugotowane ziemniaki ( jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy do masy ziemniaczanej zmielony twaróg lub przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Można do farszu dodać podsmażoną siekaną cebulkę.
Do masy ziemniaczano-serowej wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, wyrabiamy aż masa będzie gładka, lekko klejąca.
W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, którą solimy.

Masę ziemniaczano-serowej dzielimy na kawałki i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1 cm., na których za pomocą widelca odciskamy wzór (jak w Gnocchi [ɲɔkki])  Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je tylko ok 1 minuty aby się nie rozpadły.
Kluski ziemniaczano-serowe wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Można je zahartować pod bieżącą zimną, aby się nie posklejały.

Kluski najlepiej smakują z sosami, podsmażaną cebulką, czy skwarkami  Pyszne też są podsmażane na patelni.

Dzisiejsze kluski podałam z mięsem mielonym w sosie paprykowym na bazie pasty paprykowej i sosu sweet chili. Smacznego!

Kluskikluskikluskikluski

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *