Kołduny wołowe

Nie wiem czy lato to dobra pora na Kołduny wołowe i rosół, ale jak ktoś ma ochotę to i upały na stole mu nie straszne. Tym bardziej po przerwie urlopowej, gdzie nie kiwnęłam w kuchni nawet małym palcem. No nie, skłamałam raz przygotowałam kawę i pokroiłam ciasto do niej 😉

Kołduny wołowe gotuje się na rosole, a lepi się je podobnie jak uszka z grzybami do barszczu wigilijnego.

Kołduny wołoweKołduny wołowe

Składniki: 
na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki gorącej, osolonej wody 

Na farsz: 
500 g posiekanej przerośniętej wołowiny wraz z tłuszczem
1 cebula
sól, czarny pieprz
2 ząbki czosnku
kilka łyżek rosołu

Do gotowania: 
2 litry rosołu wołowego

Przygotowanie:
Z mąki i wody wyrabiamy elastyczne ciasto (ja to robię mechanicznie), nakrywamy ściereczką i odkładamy aby odpoczęło. Posiekane mięso wołowe mieszamy z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, doprawiamy przyprawami, wyrabiamy z kilkoma łyżkami rosołu. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe krążki, po nałożeniu kuleczek farszu zlepiamy je jak uszka. Kołduny kładziemy na wrzący rosół i gotujemy partiami na małym ogniu aż wypłyną.

Kołduny wołoweKołduny wołowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Kołduny wołowe

  1. Pingback: Chinkali z mięsem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *