Kopytka domowe obok ruskich pierogów i klusek śląskich to ulubione kluski mojej rodziny. Dzisiaj Wam pokażę jak zrobić pyszne, domowe kopytka, szagówki, czyli kluski ziemniaczane, które się nam nie rozpadną podczas gotowania, będą sprężyste, ale nie twarde.
Najlepsze kopytka domowe – domowe kluski ziemniaczane
składniki :
10 sztuk średniej wielkości ziemniaków
ok. 1,5 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
do gotowania 1 czubata łyżka soli na ok. 2,5 litra wody
Przygotowanie: .
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa.
Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, wyrabiamy aż masa będzie gładka, lekko klejąca.
W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, solimy.
Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości jabłka i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1 cm. Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotujemy je ok 1,5 minuty. Za każdym razem po wypłynięciu klusek zmniejszamy ogień, gdyż woda może wykipieć, a kluski rozpaść.
Kopytka wyciągamy łyżką cedzakową na durszlak, gotujemy kolejne partie kopytek. Przed podaniem wystarczy kluski odsączyć na durszlaku, natomiast gdy kopytka mają postać trzeba je zahartować pod bieżącą zimną Wodącą trzeba je jeszcze przemieszać, aby się nie posklejały.
Kopytka najlepiej smakują z ciemnymi sosami lub ze skwarkami z boczku z dodatkiem cebulki. Gdy przygotujemy więcej kopytek, pyszne są odsmażone na patelni
Kopytka najczęściej podajemy z bitkami wieprzowymi z szynki lub z bitkami wołowymi z pieczeniowym sosem.
Pyszności. Ależ mi narobiliście ochoty… 🙂
Pingback: Kopytka z boczkiem i groszkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Pierogi leniwe tradycyjne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kluski ziemniaczano-serowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Bitki z szynki wieprzowej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kapusta kiszona zasmażana - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A przeliczając ziemniaki na wagę to ile to gram? 1kg?
Haniu, 1 ziemniak surowy obrany waży ok. 90 g, więc można powiedzieć że te 10 sztuk to ok. 1000 gramów, czyli 1 kg 🙂