Koreczki z buraka i sera.
Tak sobie myślałam i myślałam, jaką przystawkę przygotować na Walentynki. Bardzo lubię minimalistyczne połączenie buraka i sera.
Często robię sałatki z burakiem i serem, bo to szybka i smaczna przekąska:
– Sałatka z buraka à la caprese
– SAŁATKA Z BURAKA, POMIDORA I SERA MOZZARELLA
– Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego
– Carpaccio z buraka
Nie chciałam ich podać w postaci sałatki, więc wymyśliłam, że tym razem będą to koreczki z buraka i sera. Zdjęcie podobnych koreczków widziałam tutaj, bardzo mi się podobało. Te koreczki są minimalistyczne i eleganckie.
Aby przygotować te koreczki trzeba mieć buraki. Można buraki upiec samemu, albo kupić w sklepie buraki już ugotowane. Wystarczy potem buraki i ser pokroić w równe plastry i zrobić koreczki, które są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Na górze dołożyć jest jeszcze mały kawałek buraka, wykorzystać małą kulkę sera mozzarella, dodać ciut zieleniny do ozdoby (u mnie tymianek i mięta) i koreczki są gotowe.
Koreczki z burakiem i serem to idealna przystawka dla miłośników słodko-słonych kombinacji smakowych: słodki burak i słony ser bałkański w typie fety. Buraki w połączeniu z serem i szampanem, na Walentynki stworzą zgrany duet.
Inne pomysły na koreczki:
– Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy
– Koreczki Caprese
– Koreczki caprese z oliwkami
– Przepis na koreczki z szynki
Składniki na koreczki z burakiem i serem:
4 duże buraki
ser bałkański w stylu sera feta
mini mozzarella
ognista mieszanka przypraw
listki świeżej mięty, tymianek
Jak zrobić koreczki z buraka i sera?
Jak upiec buraki pisałam już na blogu . Możemy kupić w sklepie już ugotowane buraki. Obieramy skórkę z buraka i kroimy go w równe grube plastry, z których wycinamy kwadraty. Część buraków kroimy na małe kawałeczki. W takiej samej grubości kwadraty kroimy ser bałkański. Przy użyciu wykałaczek nabijamy mały kawałek buraka, ser mozzarella, listek mięty, większy plaster buraka i plaster sera bałkańskiego. Układamy koreczki na talerzu. Na koniec posypujemy koreczki ognistą mieszanką przypraw i dekorujemy listkami tymianku. Gotowe. Smacznego!
Urocze 🙂 Ostatnio często sięgam po połączenie buraka z serami 🙂 Coś pysznego 🙂