Kurczak w galarecie (galat)

Na Święta i Sylwestra zawsze przygotowuję kurczaka w galarecie, zwaną też  galantyna drobiowa, czy też galat drobiowy. W moim domu często się robiło tzw. zimne nóżki, czyli nóżki wieprzowe i golonki w galarecie. Kurczak w galarecie jest delikatny w smaku, przygotowałam danie z gotowanego mięsa kurczaka  z jarzynami, podaję  na zimno, jako przystawkę. Gdy robię ją na Wielkanoc  dodaję do każdej porcji plasterek ugotowanego jajka.

Kurczak w galarecie (galat) polecam:

Kurczak w galarecie

  • 3 szt. duże udka z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • do smaku sól i pieprz czarny ziarnisty,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
    do dekoracji:
  • 6 łyżeczek – groszek mrożony
  • ugotowana marchewka

Przygotowanie:

Włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę) oczyszczamy i wraz z udkami kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy 1 łyżeczką soli i gotujemy na małym ogniu, w między czasie ściągamy łyżką cedzakową szumowiny z powierzchni. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotujemy do miękkości kurczaka. Po około 45 minutach mięso powinno być miękkie,  doprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze chwilkę. Mięso przekładamy do miski, studzimy i obieramy mięso ze skóry, wyciągamy kości, mięso rozdrabniamy je na mniejsze kawałki. Warzywa wyciągamy z wywaru, będziemy potrzebować marchewkę, którą kroimy w plasterki. Wywar przecedzamy przez gazę, (płynu powinno zostać około 1 litra) jeżeli jest potrzeba to doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 4-5 łyżeczek żelatyny i dokładnie mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia żelatyny. Wywar studzimy. Groszek mrożony zalewamy wrzątkiem i blanszujemy, odcedzamy.  Na dno przygotowanych miseczek wsypujemy plasterki marchewki i między nimi  groszek konserwowy. Mięso układamy w miseczkach do 3/4 wysokości, posypujemy marchewką i resztą groszku. Wywar wlewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki by wszystko stężało. Na drugi dzień, kurczaka wykładamy z salaterek. Dekorujemy natką pietruszki, podajemy ósemki cytryn lub ocet. Z tej ilości wychodzi 6 salaterek.

Kurczak w galarecie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Kurczak w galarecie (galat)

  1. Och, teraz po świętach chętnie jadłabym tylko takie rzeczy 🙂 Dzięki za przypomnienie – mój Tata jest specjalistą od topienia wszystkiego w galarecie – złożę zamówienie! Pozdrawiam serdecznie!

  2. Pingback: Szynka w galarecie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Przepis na schab w galarecie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Zimne nóżki (Galat) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *