Łosoś w zalewie pomidorowej z octem
Tę rybę w occie można przygotować 3 tygodnie wcześniej, na Wigilię będzie pyszny. Możecie użyć każdą rybę, ja zrobiłam z łososia.
Można do zalewy octowej wkładać ryby po wigilijnej kolacji, gdy coś zostanie.
U nas na wigilijnym stole nie może zabraknąć smażonego karpia w panierce z bułki tartej, a że Piotrek przygotowuje tych kawałków naprawdę sporo, to trzeba to jakoś zagospodarować, to co zostanie zostaje ląduje w marynacie która zostaje np. z rolmopsów . Bardzo Wam polecam przygotować Karpia smażonego w delikatnej zalewie octowej, jest rewelacyjny w smaku.
Łosoś w zalewie pomidorowej, składniki na 3-4 słoje:
- 1 kg filetów łososia
- sól, pieprz
- mąka
- olej do smażenia
- 4 duże cebule
Zalewa pomidorowo-octowa:
- 1 litr wody
- 200 ml octu
- 4 listki laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- 100 g koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
Łosoś w zalewie pomidorowej, krok po kroku: Przygotowanie łososia – przepłukać, ściągnąć skórę, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Pokroić rybę na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni i smażyć rybę z obu stron na złoty kolor, polecam smażyć na małym ogniu. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na małej ilości oleju, nie smażyć.
Usmażone ryby przełożyć do słoików, w których będą się marynowały, rozłożyć równomiernie cebulę. Do każdego słoja włożyć pokruszony liść laurowy i po 2 ziarna ziela angielskiego.
Przygotowanie zalewy pomidorowej z octem: do garnka wlać wodę, ocet , sól, cukier, koncentrat lub przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż wszystko się połączy, następnie zalać ryby w słoikach gorącą zalewą, zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do przestudzenia. Już po kilku dniach rybki są dobre do jedzenia. Ja je robię dużo wcześniej. Ryba jest pyszna w smaku, każdy się “bije” o każdy kawałek . Na wigilijnym stole będzie apetycznie się prezentowała, bardzo polecam. Smacznego!