Rybne klopsiki w zalewie pomidorowej

Rybne klopsiki w zalewie pomidorowej .

Tę klopsiki rybne w occie można przygotować 3 tygodnie wcześniej, na Wigilię będą pyszne. Możecie użyć każdą rybę, ja zrobiłam z dorsza czerniaka. 

Można do tej zalewy pomidorowo octowej włożyć smażone ryby po wigilijnej kolacji, gdy jakaś zostanie.

U nas święta pachną tym co przygotujemy sami w kuchni. Czerwony barszcz z uszkami, karp smażony i w galarecie, śledzie na różne sposoby, sałatki, łazanki, kutia, sernik, makowiec… W tych wszystkich kuchennych zmaganiach pomoże Wam nasz blog. Dla nas gotowanie to pasja. Wzoruj się i gotuj z nami, zaskocz swoich gości przepysznymi daniami – zarówno tradycyjnymi, jak i nietypowymi.

Na święta polecam też wpis 12 potraw wigilijnych.

Rybne klopsiki w zalewie pomidorowej.

1 kg filetów rybnych bez skóry (u mnie dorsz czerniak)
1 jajko
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 bułka pszenna zamoczona w mleku, odciśnięta
2 -3 łyżki tartej bułki
majeranek, sól, pieprz do smaku
natka pietruszki, posiekana
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Jak zrobić najlepsze Rybne klopsiki w zalewie pomidorowej?

Rybę mielimy, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę,  zeszkloną na oleju cebulę, czosnek, tartą bułkę, ok. 2 łyżek świeżo roztartego majeranku, sól i pieprz do smaku, oraz 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. wyrabiamy dokładnie ręką. Masa rybna musi być kleista. Formujemy klopsiki o średnicy ok. 5 cm. Klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiano.

Usmażone klopsiki przekładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą pomidorowo octową z  przepisu, który jest TUTAJ.

Szczelnie zakręcamy słoiki, gdy są zimne wstawiamy do lodówki.

Zalewa pomidorowo-octowa: 

  • 1 litr wody 
  • 200 ml octu 
  • 4 listki laurowe 
  • 8 ziarenek ziela angielskiego 
  • 1 łyżka soli 
  • 4 łyżki cukru 
  • 100 g koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego 
  • 4 cebule

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na małej ilości oleju, nie smażyć. 

Usmażone klopsiki przełożyć do słoików, w których będą się marynowały, rozłożyć równomiernie cebulę. Do każdego słoja włożyć pokruszony liść laurowy i po 2 ziarna ziela angielskiego. 

Przygotowanie zalewy pomidorowej z octem: do garnka wlać wodę, ocet , sól, cukier, koncentrat lub przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż wszystko się połączy, następnie zalać klopsiki w słoikach gorącą zalewą, zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do przestudzenia. Już po kilku dniach klopsiki rybne są dobre do jedzenia. Ja je robię dużo wcześniej.Klopsiki są pyszne w smaku. Na wigilijnym stole ich smak zachwyci gości, bardzo polecam. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Rybne klopsiki w zalewie pomidorowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *