Rybne klopsiki w zalewie pomidorowej .
Tę klopsiki rybne w occie można przygotować 3 tygodnie wcześniej, na Wigilię będą pyszne. Możecie użyć każdą rybę, ja zrobiłam z dorsza czerniaka.
Można do tej zalewy pomidorowo octowej włożyć smażone ryby po wigilijnej kolacji, gdy jakaś zostanie.
U nas święta pachną tym co przygotujemy sami w kuchni. Czerwony barszcz z uszkami, karp smażony i w galarecie, śledzie na różne sposoby, sałatki, łazanki, kutia, sernik, makowiec… W tych wszystkich kuchennych zmaganiach pomoże Wam nasz blog. Dla nas gotowanie to pasja. Wzoruj się i gotuj z nami, zaskocz swoich gości przepysznymi daniami – zarówno tradycyjnymi, jak i nietypowymi.
Na święta polecam też wpis 12 potraw wigilijnych.
Rybne klopsiki w zalewie pomidorowej.
1 kg filetów rybnych bez skóry (u mnie dorsz czerniak)
1 jajko
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 bułka pszenna zamoczona w mleku, odciśnięta
2 -3 łyżki tartej bułki
majeranek, sól, pieprz do smaku
natka pietruszki, posiekana
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Jak zrobić najlepsze Rybne klopsiki w zalewie pomidorowej?
Rybę mielimy, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, zeszkloną na oleju cebulę, czosnek, tartą bułkę, ok. 2 łyżek świeżo roztartego majeranku, sól i pieprz do smaku, oraz 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. wyrabiamy dokładnie ręką. Masa rybna musi być kleista. Formujemy klopsiki o średnicy ok. 5 cm. Klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiano.
Usmażone klopsiki przekładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą pomidorowo octową z przepisu, który jest TUTAJ.
Szczelnie zakręcamy słoiki, gdy są zimne wstawiamy do lodówki.
Zalewa pomidorowo-octowa:
- 1 litr wody
- 200 ml octu
- 4 listki laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- 100 g koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
- 4 cebule
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na małej ilości oleju, nie smażyć.
Usmażone klopsiki przełożyć do słoików, w których będą się marynowały, rozłożyć równomiernie cebulę. Do każdego słoja włożyć pokruszony liść laurowy i po 2 ziarna ziela angielskiego.
Przygotowanie zalewy pomidorowej z octem: do garnka wlać wodę, ocet , sól, cukier, koncentrat lub przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż wszystko się połączy, następnie zalać klopsiki w słoikach gorącą zalewą, zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do przestudzenia. Już po kilku dniach klopsiki rybne są dobre do jedzenia. Ja je robię dużo wcześniej.Klopsiki są pyszne w smaku. Na wigilijnym stole ich smak zachwyci gości, bardzo polecam. Smacznego!
pychotka 🙂