Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Hej, biegnę do Was z propozycją na pyszną kolację. Klasyczna sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i odrobiną majonezu. Szybka, prosta, smaczna i sycąca, sałatka na kolacje, imprezę, do pracy.
Samo przygotowanie tej sałatki zajmuje chwilkę, jedynie trzeba poczekać na ugotowanie ryżu z kurkumą. Często dodaję kurkumę do gotowania, gdyż wtedy ryż nabiera pięknego, żółtego koloru, jak słońce. Podobnie robię gdy gotuję kalafior do sałatki: sałatka z kurczakiem i kalafiorem. Polecam też przepis na Sałatkę z ryżem i warzywami oraz Sałatkę ryżową z kurczakiem i ananasem
Co potrzebujemy aby przygotować pyszną sałatkę z ryżem i tuńczykiem?
Składniki:
1 puszka tuńczyka, może być w oleju, może być w naturalnej zalewie
1 małą puszka kukurydzy, 65 g po odsączeniu
100 g ryżu
¼ łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę z ryżem i tuńczykiem?
Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko z odrobiną kurkumy. Ostudzić.
Do sałatki można również dodać jajka ugotowane na twardo, ale tym razem nie chciało mi się ich gotować Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ryż przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka, kukurydzę i posiekany szczypiorek, doprawić całość solą i pieprzem, można dodać odrobinę majonezu i wymieszać. Sałatkę można podawać od razu, albo wstawić do lodówki, aby się jeszcze „przegryzła” 🙂