Sałatka z dorszem w wersji fit. Bardzo prosta ziemniaczana sałatka z rybą, przy tym zdrowa i zawierająca mało kalorii. Niby niepozorna, a jednak bardzo smaczna. Taka prosta sałatka, wymyślona na szybko, a tak efektowna, że można ją podać na wykwintną kolację. U mnie jako fit obiad podczas diety. Według mnie to idealna propozycja posiłku podczas odchudzania. Skuście się, a nie będziecie żałować. Prostota rządzi w naszej kuchni 🙂
Polecam też inne przepisy na sałatki z rybą:
– sałatka z makrelą
– Sałatka z makrelą i warzywami
– sałatka z łososiem
– Sałatka z anchois, sera i rukoli
Składniki na 2 porcje sałatki z dorszem dla 2 osób:
1 filet z dorsza bez skóry
4 małe ziemniaki
2 małe marchewki
kawałek pora
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy
skórka z ½ cytryny
1 łyżka soku z cytryny
sól
ognista mieszanka przypraw
Świeży koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie ziemniaczanej sałatki z dorszem:
Ziemniaki i marchew obieramy. Ziemniaki, marchewkę kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm, pora kroimy cienko. Ziemniaki i marchewkę wkładamy do rondla i zalewamy wrzącą wodą tak żeby tylko przykryła warzywa, delikatnie solimy. Gotujemy ok. 6 minut. Kiedy warzywa będą al dente dokładamy do nich pokrojonego w grubą kostkę dorsza i gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 2 minuty. Kiedy ryba będzie ugotowana wyciągamy wszystko łyżką cedzakową na talerz, odstawiamy. W tym czasie siekamy natkę pietruszki i mieszamy ją z oliwą, sokiem i skórką z cytryny, oraz ognistą mieszanką przypraw. Tak powstałym sosem skrapiamy ugotowane warzywa i rybę, dodajemy pora, ponownie delikatnie doprawiamy i posypujemy skórką, od razu podajemy. Sałatka z dorszem powinna być w temperaturze pokojowej. Smacznego!