Gruszki, jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno dodałam przepis na jabłka w cieście francuskim, który zrobił furorę na FB-ku. Polecam Wam też przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego.
Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki w cieście francuskim. Te gruszki można również podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy.
Składniki na ok. 10 szt.
5 gruszek
1 op. ciasta francuskiego
10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek
Gruszki obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Do wydrążonego środka wkładamy po łyżeczce dżemu. Każdą połówkę gruszki odwracamy i ostrożnie układamy w odstępach na cieście francuskim, dociskamy i nacinamy każdą gruszkę w kratkę i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy powierzchnię gruszki dżemem malinowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta francuskiego wycinamy kształt gruszek zostawiając od każdej gruszki brzeg o szer. ok. 0,5 cm, u góry wycinamy listek i ogonek, brzegi ciasta nacinamy nożem.
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.15 minut. Wyjmujemy, możemy jeść jeszcze ciepłe na śniadanie z poranną kawą.
No wyglądają REWELACYJNIE! No i teraz muszę ten przepis wypróbować, nie mam wyjścia. Też chcę takie ładne gruszki 🙂
Ale to wymyśliłaś! Wyglądają cudnie 🙂