Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym

Gruszki, jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno dodałam przepis na jabłka w cieście francuskim, który zrobił furorę na FB-ku. Polecam Wam też przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego.

Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych  składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki w cieście francuskim. Te gruszki można również podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy.

Gruszki w cieście francuskimGruszka w cieście francuskim

 

Składniki na ok. 10 szt.
5 gruszek
1 op. ciasta francuskiego
10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek

Gruszki obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Do wydrążonego środka wkładamy po łyżeczce dżemu. Każdą połówkę gruszki odwracamy i ostrożnie układamy w odstępach na cieście francuskim, dociskamy i nacinamy każdą gruszkę w kratkę i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy powierzchnię gruszki dżemem malinowym.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta francuskiego wycinamy kształt gruszek zostawiając od każdej gruszki brzeg o szer. ok. 0,5 cm, u góry wycinamy listek i ogonek, brzegi ciasta nacinamy nożem.

Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.15 minut. Wyjmujemy, możemy jeść jeszcze ciepłe na śniadanie z poranną kawą.

Gruszki w cieście francuskimGruszki w cieście francuskimGruszki w cieście francuskimGruszki w cieście francuskim

Dżem dobry, pobudka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.