Omlet z chorizo i pomidorami. Omlety to świetne śniadaniowe dania, są bardzo sycące i smaczne.
Jak zrobić smaczny omlet? Potrzebujemy 2 jajka, 2 łyżki wody i przyprawy do smaku.
Jajka trzeba dobrze napowietrzyć roztrzepując je trzepaczką lub widelcem, utworzą jednolitą dobrze napowietrzoną masę. Smak omletu to kwestia dodatków, do mojego omleta śniadaniowego dodałam chorizo i pomidory.
Polecam też:
Omlet ze szpinaku
Mini omlety z serem pleśniowym
Mini omlety z pieczarkami i szczypiorkiem
Klasyczny omlet z mozzarellą i pomidorami
Omlet z bryndzą i oliwkami
Omlet z chorizo i pomidorami:
* 2 szt. jajka,
* 1 cebula dymka ze szczypiorkiem,
* plastry kiełbasy chorizo,
* połówki pomidorów żółtych i czerwonych,
* 1 łyżka masła
do smaku sól i pieprz kolorowy
Plastrów kiełbasy i cebulkę pokrojoną nie musimy podsmażać. Na patelnię z kawałkiem rozpuszczonego masła, wylewamy dobrze rozbite jajka (podczas ubijania wtłoczyć dużo powietrza) na rozgrzaną patelnię, Na powierzchni omleta układamy plastry chorizo, połówki pomidorów. Czekamy do ścięcia jajecznej masy. Doprawiamy omlet solą i pieprzem kolorowym, posypujemy siekanym szczypiorkiem, przykryć pokrywką aby masa na powierzchni się ścięła. Omlet wykładamy na talerz.
Pingback: Omlet z kurkami i kiełbasą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię