Surówka z kiszonego buraka i jabłka. Przygotowując ostatnio wpis dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków, obiecałam Wam podać przepis na wykorzystanie kiszonych buraków z zakwasu.
Zakwas zlałam do butelek i zostały mi ćwiartki buraków. Co zrobić z kiszonych buraków? Oczywiści na pierwszy ogień idzie najprostsza na świecie, ale bardzo smaczna surówka z jabłkiem i cebulką.
Ostatnio jabłko co drugi dzień wykorzystywane jest do surówki z marchwi i jabłka, dzisiaj jabłko stanowi podstawowy składnik surówki z kiszonego buraka. Jestem ciekawa, czy ta propozycja przekona Was do jedzenia kiszonych buraków, gdyż większość osób pisała mi, że wrzuca kiszone buraki po przygotowaniu zakwasu uważając je za bezwartościowe. Surówka z kiszonego buraka i jabłka to samo zdrowie, idealnie wpisuje się w zalecenia diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Ta fit surówka to mój autorski pomysł.
Składniki:
1 kiszony burak ( 4 ćwiartki) – przepis tutaj
1 soczyste, słodkie jabłko
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku z zakwasu
pieprz
Przygotowanie: Ćwiartki kiszonego buraka, obrane, pokrojone jabłko, małą cebulkę i ząbek czosnku wkładamy do pojemnika szatkownicy. Szatkujemy pulsacyjnie aż składniki będą rozdrobnione, ale nie zmiksowane na papkę. Przekładamy do miseczki i doprawiamy surówkę świeżo zmielonym pieprzem. Jabłko jest na tyle słodkie, że nie doprawiałam surówki cukrem, ani miodem, możemy też dodać łyżeczkę oleju rzepakowego, mieszamy, serwujemy do obiadu. Smacznego!
Witam,
bardzo, bardzo proszę zróbcie spis treści.
Wasze przepisy są fenomenalne. Robię głównie wędliny bo sklepowe… no wiecie sami. Ale poszukiwanie czegoś nowego jest bardzo czasochłonne, gdy oglądam przepisy które w danej chwili niekoniecznie mnie interesują.
Kiedyś był, ale poszedł w odstawkę, musimy chyba wrócić do niego.
Zrobiłam index http://straga.pl/index-przepisow/
Jeśli ma się ta surówka wpisać w dietę dr Dąbrowskiej to niestety bez cukru i oleju.l