Łosoś faszerowany gotowany na parze to apetycznie wyglądające i wykwintne danie przygotowane w ciągu 30 minut. Można je podać jako przystawka na jakiejś uroczystości domowej. Łosoś doskonale komponuje się ze szpinakiem i truskawkami.
SKŁADNIKI:
- 40 dag świeżego fileta z łososia
- 1 marchewka
- 50 g ryżu pełnoziarnistego Parboiled naturalny
- 1 jajko
- ognista mieszanka przypraw
- 1 łyżka siekanego kopru
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- sól morska prowansalska
- garść szpinaku
- świeże truskawki
- na sos: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżka oleju, 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego, kilka kropli octu balsamicznego (wszystko wymieszać)
Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente. Z łososia ściągamy skórę i kroimy w kostkę. Miksujemy chwilkę szatkownicą blendera , przekładamy do miski, dodajemy jajko, doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw, wsypujemy kaszkę kukurydzianą, oraz siekany koperek, dokładnie mieszamy. Odcinamy papier do pieczenia wielkości potrzebnej do przygotowania dania i układamy na nim masę z łososia, formując prostokąt. Przez środek układamy ugotowany na sypko ryż, lekko go dociskając do masy rybnej, posypujemy go solą morską prowansalską i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Na środku układamy obraną surową marchew. Zwijamy masę rybną nadając jej formę batonu, bardzo pomocny był w tym papier do pieczenia, który doskonale nadał masie pożądaną strukturę, aby papier się nie rozwinął na końcach zastosowałam gumki recepturki, gdyż nie miałam klipsów.
Gotujemy baton rybny pod przykryciem ok. 30 minut w parowarze. Po ugotowaniu zostawiłam do ostygnięcia. Ściągnęłam gumki, rozwinęłam papier, pokroiłam łososia w plastry i przełożyłam na talerz, wyłożony świeżym szpinakiem skropionym sosem, podałam z dodatkiem świeżych truskawek i musu z truskawek.
Świetna propozycja na rybkę :)))
Ten blog bardziej mi się podoba 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Evita, bo ten blog na własnej piersi wyhodowałam;)