Pamiętacie mój wielkanocny schab w 10 minut? teraz chciałam przygotować szynkę gotowaną tym samym sposobem, gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy po 7 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin, jednym ze składników używanym podczas gotowania jest majonez Winiary.
Szynka gotowana z jałowcem jest soczysta i delikatna w smaku.
Przygotowałam jednak inną mieszankę przypraw zamiast majeranku, czy ziół prowansalskich użyłam opakowanie przyprawy Kamis do szynki z jałowcem (jałowca było sporo bo cała łyżka), pozostałe składniki są bez zmian, czyli 3 litry wody, 6 łyżek soli, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary. Wkładamy do zimnego płynu 1,5 kg szynkę wieprzową tzw. myszkę, zagotowujemy płyn, gotujemy 7 minut, wyłączamy, studzimy. Gdy wróciłam z pracy znów zagotowałam całość i gotowałam ponownie 7 minut, szynka stała w tym płynie do dzisiejszego ranka, po rozkrojeniu była pyszna i soczysta:)
Musze koniecznie wypróbować na święta!
Wczoraj robiłam schab i szynkę w jednym garnku. Tym razem z dodatkiem majeranku.
Niedługo robimy urodzinki syna i myślę, że tę min. szynkę podam na stół zamiast wędliny.
Matylda, albo zajrzyj do tego przepisu http://straga.pl/swietauroczystosci/wielkanoc/przepis-na-domowa-szynke/
Mam ochotę wypróbować ten przepis i czy szynka powinna być cała zanurzona w wodzie czy może wystawać jak na zdjęciu? Bo jeżeli będzie wystawać to muszę ja obrócić kilkakrotnie aby równomiernie się zaparzyła?
Woda była powyżej mięsa. Na zdjęciu ja ją przekręciłam aby było ją widać.
Pingback: Schab gotowany (domowa wędlina) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię