Uwielbiam sałatki z marynowanych śledzi. Piotrek na Wigilię przygotowuje swoje śledzie w oleju w różnych konfiguracjach, a ja przygotowuję swoje sałatki z marynowanych śledzi . Dla mnie solone matiasy są za mdłe. Ja lubię intensywne smaki w sałatkach. Głównymi składnikami tej sałatki są marynowane śledzie, pikantne ogórki z chili, por,a dla równowagi smaku suszone słodkie żurawiny.
Kolorowa Wigilijna sałatka śledziowa z suszoną żurawiną będzie idealna na kolację wigilijną:
SKŁADNIKI:
- 3 podwójne marynowane płaty śledzia
- 5 małych pikantnych ogórków konserwowych z chili
- 1 por
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE: Z płatów śledziowych ściągamy skórę i bardzo drobno siekamy śledzie. W drobną kosteczkę kroimy również ogórki konserwowe i por. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodajemy pokrojoną w paseczki słodką, suszoną żurawinę . Wszystkie składniki wsypujemy do metalowej miski, dodajemy 2 łyżki majonezu, możemy go zastąpić jogurtem greckim (sałatka będzie mniej kaloryczna) i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do szklanej miski. Dekorujemy talarkami pora, ogórkami konserwowymi i suszoną żurawiną. Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby składniki się „przegryzły”.
Polecam. Smacznego.