Domowa biała kiełbasa

Domowa biała kiełbasa na święta.
 
Domowa biała kiełbasa
 

Składniki:

  • 2 kg mięsa z łopatki
  • 1 kg boczku
  • 1 kg wołowiny,
  • 3 łyżeczki soli peklowej,
  • całe opakowanie majeranku,
  • 2 łyżeczki soli morskiej Kamis,
  • 3 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 litr wody przegotowanej,
  • jelita wieprzowe solone

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z łopatki, boczek i wołowinę kroimy w kostkę, mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku w maszynce elektrycznej do mięsa o średnich oczkach, dodajemy sól peklową i przyprawy wg smaku. majeranek rozcieramy najpierw w dłoniach,wlewamy przegotowaną wodę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę aby masa doszła. Jelita odmaczamy z soli w wodzie, nakładamy na lejek masarski nałożony na maszynkę do mięsa, nakładając masę mięsną w jelita formujemy kiełbasy, kiełbaski okręcamy kilka razy wokół osi i nakładamy dalej masę, kiełbasy zabezpieczamy na końcówkach wiążąc je. Kiełbasy wkładamy do dużej miski aby trochę podeschła. Jedno pęto sparzyliśmy, a na wodzie w której się gotowała kiełbasa jutro zrobimy żurek. Resztę zamroziłam na święta.

Domowa biała kiełbasaDomowa biała kiełbasa

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

10 myśli nt. „Domowa biała kiełbasa

  1. Pingback: Kiełbasa słoikowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Pingback: Biała kiełbasa w cieście francuskim - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  3. Pingback: Jajka po szkocku, czyli Scotch Eggs na Wielkanoc - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  4. Pingback: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  5. Pingback: Jak zrobić białą kiełbasę? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  6. Hej, domowe kiełbasy są super, ja robię kilka razy w roku, wędzę parzę no i właśnie przypomniałam sobie o tych w słoikach 😀
    A próbowałaś do mięsa dodać innych przypraw ? Ja w moździerzu ucieram kilka ziaren jałowca, ziela, i 1 liść laurowy. potem przez drobne sitko przesypuje do masy (resztki nie utarte zostają na sitku) . Kiełbasa rewelka, a do tej słoikowej dodaję gorczycy.
    Pozdrawiam – fajny blog

Skomentuj kuchennefascynacje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *