Terrina wielkanocna dietetyczna z rzodkiewką i szczypiorkiem. Na wielkanocnym stole sprawdzają się wszelkiego rodzaju przekąski i przystawki na zimno, dzisiaj proponuję Wam terrinę wielkanocną w dietetycznej wersji, która w smaku przypomina mój ulubiony twarożek wiosenny z rzodkiewką i szczypiorkiem .
Jako bazę serową polecam Wam tym razem chudy serek tzw. mager Quark, ale w tradycyjnej wersji terriny mogą to być serki wiejskie, czy też ja w tym przepisie na Terrina wielkanocna z jajkiem, dobrze doprawiona masa śmietanowo-majonezowa. Może być też śmietanka 30% i ricotta jak w przepisie na terrinę z łososiem. albo śmietana 30% i sos chrzanowy jak TUTAJ.
Taka terrina wielkanocna dietetyczna lub nie dietetyczna zawsze będzie pięknie wyglądać na stole, a pracy jest przy niej naprawdę niewiele. Świąteczna Terrina z rzodkiewkami i szczypiorkiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis.
Ja zrobiłam terrinę z szynką, co prawda chudą, ale możecie zamiast szynki czy innej wędliny wykorzystać żółty ser, również sprawdzi się w tej roli.
Terrina wielkanocna dietetyczna, składniki na małą formę 17 x 12 x 5 cm, polecam podwoić listę składników i zrobić terrinę w większej formie:
300 g serka leicht (0,8 % tłuszczu 37 g białka, 70 kcal w 100 g) może być serek wiejski, z wiaderka bez cukru lub twarożku
100 g naturalnego chudego serka 0,2% tłuszczu (60 kcal w 100 g)
100 g ziołowego chudego serka 0,2% tłuszczu (64 kcal w 100 g)
9 g żelatyny na 500 ml płynu zalane 3 łyżkami wody do napęcznienia, wstawiamy na minutę do mikrofalówki do rozpuszczenia i studzimy
kilka dużych rzodkiewek
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku z cebulą
sól i pieprz do smaku
6 długich plastrów wędzonej szynki ( 139 kcal w 100 g) może być gotowana szynka, dowolna wędlina lub żółty ser
Terrina wielkanocna dietetyczna krok po kroku. Przygotowanie terriny zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę rzodkiewki, posiekania szczypiorku z cebulą. Można dodać również drobno pokrojonego ogórka bez gniazdek nasiennych. Do miski wrzucamy serki, miksujemy je, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i doprawiamy do smaku, na końcu dodajemy posiekane warzywa, mieszamy ostrożnie aby warzywa się nie rozpadły. Formę lub inne naczynie wykładamy folią spożywczą, na to kładziemy wędlinę tak aby zachodziła na siebie i wkładamy masę serową, wyrównujemy i zawijam plastry szynki aby zachodziły na siebie. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc, aż wszystko zastygnie. Terrinę kroimy ostrym nożem w grube plastry. Smacznego.