Wielkanocna szynka zawijana to przystawka, która będzie gościć na naszym stole podczas wielkanocnego śniadania. Danie proste i szybkie w wykonaniu, do tego pyszne i wygodne do konsumowania. Szynka zawijana wygląda też apetycznie, będzie pełnić funkcję dekoracyjną, chociaż będzie to dekoracja która szybko zniknie ze stołu 😉
Polecam również ten przepis na szynkę faszerowaną i szynkę faszerowaną kremem chrzanowym
Wielkanocna szynka zawijana z jajkiem, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą:
10 plastrów szynki
1 ogórek
rzodkiewki
kiełki rzeżuchy
szczypiorek
5 jajek
pieprz do smaku
10 łyżeczek sosu wiosennego z koperkiem Winiary
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w ćwiartki. Ogórek kroimy w słupki długości plastra szynki. Rzodkiewki kroimy w podłużne słupki
Każdy plaster szynki smarujemy delikatnie sosem majonezowym, rozkładamy po 3-4 słupki ogórka, rzodkiewkę, po 2 ćwiartki jajka i kiełki rzeżuchy, doprawiamy pieprzem. Zwijamy szynkę w rulonik i związujemy go szczypiorkiem. Ruloniki z szynki układamy na talerzu w kształt piramidki. Smacznego.
Jolu, już tę szynkę podziwiałam na FB:-) Jolu, życzę Wam pogodnych, radosnych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy!
Marzenko, wzajemnie 🙂
Uwielbiam jajka w szynce, te wyglądają na super wypasie! Nic tylko się zajadać 🙂
Bardzo ciekawa propozycja. Super:)
Pingback: Przystawka z szynki faszerowanej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom