Domowa kiełbasa żywiecka pieczona w Airfryer

Domowa kiełbasa żywiecka pieczona w Airfryer.  To najlepsza kiełbasa domowa jaką do tej pory zrobiłam, jest w osłonkach białkowych, była podsuszana 48 godzin w temp. pokojowej. Domowa kiełbasa żywiecka z Airfryer to wyższy lewel niż przygotowywanie białej kiełbasy, chorizo, palcówkikabanosów suszonych czy też domowej kiełbasy w słoikach.Przepis na 2,5 kg domowej kiełbasy żywieckiej pieczonej w Airfryer.

Składniki:
1,25 kg szynki
1,25 kg łopatki
1 kg boczku
1 /2 op. gotowej pekli do kiełbasy żywieckiej

Domowa kiełbasa żywiecka pieczona w Airfryer, Przygotowanie krok po kroku : Pozbawione błon i tłuszczu mięso z szynki i łopatki pokrój w kostkę, a boczek zmiel na najdrobniejszym sitku maszynki do mięsa. Mięso wyrabiaj z 250 ml zimnej wody, dodaj zwartość saszetki z przyprawami do kiełbasy żywieckiej i bardzo dobrze wyrabiaj ręką, dodałam jeszcze trochę majeranku i suszonego czosnku. Osłonki białkowe namocz w wodzie z solą, następnie napełnij ciasno farszem, gdy są widoczne pęcherzyki powietrza, nakłuj je wykałaczką, kiełbasę powieś na hakach i pozostaw na min. 8 h w temp. pokojowej, w celu wysuszenia i dobrego osadzenia się mięsa. Tak przygotowane kiełbasy piecz w Airfryer w temperaturze 85 °C do uzyskania wewnątrz batonu ok. 68°C. Jeśli nie mas Airfryer batony kiełbasy można sparzyć w temp. do 120 stopni C w garnku bezpośrednio po obsuszeniu i ułożeniu się mięsa wewnątrz osłonek.
Ps.
Składniki przyprawy: sól niejodowana, przyprawy [pieprz czarny (13%), czosnek granulowany (13%), pieprz ziołowy, ziele angielskie], sól peklowa + 1 łyżka majeranku i 1 łyżeczka suszonego czosnku.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *