Schab peklowany parzony

Wędliny domowe powstają już u nas na okrągło. Przestaliśmy kupować w sklepie. Gdy raz się przygotuje wędliny domowym sposobem to te sklepowe nie smakują już wcale Aby nam się nie znudziły, przygotowywane są z różnych części wieprzowiny, na różne sposoby: pieczone, gotowane i surowe suszone. Schab peklowany parzony to moja kolejna propozycja na przygotowanie wędliny domowym sposobem. To schab trochę przypominający schab gotowany w 10 minut, ale tylko wyglądem, sposób przygotowania jest zupełnie inny. W kolejce czeka przepis na łopatkę marynowaną / peklowaną 4 dni, a potem pieczoną w piekarniku. Kilka dni temu podałam na blogu przepis na schab suszony w piekarniku.
schab peklowany parzony

Składniki:
2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg
2 łyżki soli
2 łyżki soli peklowej
1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą
1 łyżka soli czosnkowej
1 łyżka majeranku
4 łyżki cukru
1 łyżka papryki ostrej mielonej
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego

Mieszamy sól, sól peklową, sól czosnkową, cukier, pieprz i paprykę, nacieramy mieszanką 2 kawałki schabu po 1,5 kg, wkładamy do naczynia np. blaszki i wstawiamy do lodówki na 3 dni. Każdego dnia obracamy schab. Czwartego dnia zagotowujemy ok. 2 litry wody w dużym garnku, wlewamy cały płyn z blaszki, który się wydzielił podczas peklowania, dodajemy majeranek, listki laurowe i ziele anielskie, wkładamy oba schaby i parzymy je na małym ogniu przez ok. 5 minut. Zostawiamy schab na całą noc w garnku, następnego dnia znów zagotowujemy całość i parzymy schab przez kolejne 5 minut, zostawiamy schaby aż płyn ostygnie. Wyjmujemy schaby, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Schab idealny na kanapki, jako zimna przekąska z zimnymi sosami, chrzanem, buraczkami, czy borówkami.  Pokrojone plastry schabu można zalać klarowaną galaretką.

schab peklowany parzonySchab peklowany parzonySchab peklowany parzonySchab peklowany parzony

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

49 myśli nt. „Schab peklowany parzony

  1. Ja osobiście wolę zamiast soli peklującej stosowac miesznkę saletry i soli wtedy jestem pewny składu bo sole peklujace nie zawsze odpowiadają parametrom i potem wędlina się ślimaczy.Ostatni dużo robię w szynkowarach rewelacja polecam ze względu na prostotę produkcji.

  2. Pyszny schab. Ja zrobiłam w wersji takiej, że wszystkie przyprawy od razu wrzuciłam- wyszedł bardzo soczysty i aromatyczny
    Polecam przepisy z tego bloga, bo te, które już wypróbowałam są super. Wypróbowałam karkówkę w słoiku z różnymi przyprawami /galaretka super/, schab i karkówkę suszoną, dodatkowo tak samo zrobiłam boczek suszony i ten przepis czyli schab peklowany parzony. Wszystko rewelacja. Polecam modyfikowanie dodatku przypraw, jak kto lubi, a mięsko będzie miało za każdym razem trochę inny smak. Pozdrawiam osoby piszące blog i dziękuję za super przepisy.
    Ja osobiście eksperymentuję z serami – też ciekawa sprawa.

  3. Jestem w trakcie przygotowywania schabu a konkretnie po pierwszym parzeniu. Użyłam 1 kawałka 1,5 kg i zmniejszyłam o połowę ilość przypraw. Aż tu nagle czytając przepis na Schab suszony w piekarniku dowiedziałam się, że ilość przypraw powinna być taka sama jak przy dwóch kawałkach. W związku z tym mam pytanie czy mój schabik będzie zdatny do konsumpcji? Czym będzie się różnił od tego w podwójnej dawce przypraw?

  4. Ja ten schabik jem na okrągło,jeden znika,drugi się pekluje,ale proszę napisać czy sól peklowa nie jest szkodliwa ,bo tam jest azotyn sodu?

  5. Witam, robiłam wszystko zgodnie z przepisem ale schab w środku wyszedł surowy. Nie wiem co robić, wsadzić go jeszcze raz do zalewy i powtórzyć parzenie?

  6. Witam chciałam się zapytac gdy drugi raz parzymy schab to wstawiamy w tej zimnej zalewie do zagotowania i parzymy przez 5 min. czy wkładamy na wrzątek i parzymy proszę o odpowiedz – pozdrawiam

  7. Mam pytanie,dotyczące cukru.Czy jest on konieczny?Jestem na diecie,na której cukier pod każdą postacią jest zabroniony.

  8. Witam
    Mam pytanko co tzn że cukier się potem zmywa ? I czy po pierwszym parzeniu się go po wystudzeniu wkłada do lodówki czy może swobodnie stać w kuchni przez całą noc?

    • Maxi ten komentarz o zmywaniu cukru miał się odnieść do schabu dojrzewającego z pończochy. A co do schabu z tego przepisu to schab stoi w garnku przez noc, a następnego dnia znów go parzymy.

  9. Jolu ten schab jest fenomenalny, na pewno znajdzie miejsce na naszym Wielkanocnym stole. … mój Syne niejadek (wielki) zjadł 3 plastry bez niczego i stwierdził, że to najlepsze mięsko do kanapek jakie jadł. Teraz czas na pakowanie mięsiwa w słoik:) Pozdrawiam

  10. Witam serdecznie!
    Pani Jolu oglądałam „Pytanie na śniadanie” i zaczęłam przyrządzać schab i łopatkę na sposób na „pończochę” i jestem na etapie soli ale moje pytanie dotyczy tego ile dni i godzin. pieczemy lub /suszymy/ w piekarniku w tem.25 oC.
    bardzo proszę o odpowiedź , dziękuję i pozdrawiam.

    • Witam, schab i szynkę, które były pokazane w programie po wyjęciu z etapu przypraw zawinęłam w gazę i najpierw suszyłam 1 godz. w 80 stopniach, potem ok. 4 godz. w 50 stopniach, następnie podsuszałąm przez 2 dni po kilka godzin w 25 stopniach. Ale jeśli Pani robi te wyroby na święta to nie trzeba suszyć w piekarniku, może Pani suszyć wędliny wieszając je w przewiewnym miejscu ja robię to w kuchni wieszając na jednej z szafek.

  11. Witam, sparzyłam schab po raz pierwszy dziś ok 15:00. Czy mam go zostawić w wywarze aż do rana czy lepiej zagotować już dziś? Dziękuję i pozdrawiam. Magda

  12. Pani Jolu pomocy przesadziłam z przyprawami i schab /w pończosze/ wyszedł mi tak ostry /za dużo pieprzu cayenne i tym podobne/oraz za słony a jestem na etapie pierwszego dnia suszenia w piekarniku w 25 stopniach, czy można z tym jeszcze coś zrobić? /a może zagotować? gorąco pozdrawiam.

    • Pani Aniu ale w powyższym przepisie nie ma mowy o suszeniu! Proszę też pamiętać, że ostra czerwona papryka to nie jest to samo co pieprz cayenne. Czy Pani chce schab parzyć? To proszę w tym przypadku ściągnąć część przypraw, woda wyciągnie sól, więc nie ma problemu, potem sparzyć w większej ilości wody.

  13. Pani Jolu może żle się wyraziłam ale schab i łopatkę robiłam nie według powyższego przepisu ale według przepisu z „telewizji śniadaniowej” i w tym przepisie przesadziłam z przyprawami, spróbowałam plaster i dosłownie „ogień” czy z tym coś można zrobić?

  14. Pingback: Pasta jajeczna z rzeżuchą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  15. Zrobiłam schabik i jest dobry, mąż się zajadał ale dla mnie za bardzo wyczuwalne są smaki ziela i liścia z zalewy, czy one maja jakieś specjalne właściwości konserwujące? Mogę zamiast nich dodać czosnek i pieprz i ewent. zioła prowansalskie?
    Pozdrawiam i dziękuje za fajne przepisy, parę już wypróbowałam a schab suszony jest stałym gościem, mąż uwielbia w wersji: biały pieprz, czosnek i zioła prow.:)

  16. Jak wyżej się dopytywałam tak i zrobiłam:) Do zalewy dodałam dużo czosnku, pieprz i troszkę majeranku, do natarcia pominęłam paprykę a dodałam czosnek,teraz jest przepyszny:D
    p.s szkoda że nie można się pochwalić zdjęciem bo jest taki ładny że aż szkoda go kroić hihi

  17. Pingback: Schab pieczony faszerowany warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  18. Pingback: Schab ze śliwką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  19. Pingback: Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  20. Pingback: Jajka z majonezem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *