Wędliny domowe powstają już u nas na okrągło. Przestaliśmy kupować w sklepie. Gdy raz się przygotuje wędliny domowym sposobem to te sklepowe nie smakują już wcale Aby nam się nie znudziły, przygotowywane są z różnych części wieprzowiny, na różne sposoby: pieczone, gotowane i surowe suszone. Schab peklowany parzony to moja kolejna propozycja na przygotowanie wędliny domowym sposobem. To schab trochę przypominający schab gotowany w 10 minut, ale tylko wyglądem, sposób przygotowania jest zupełnie inny. W kolejce czeka przepis na łopatkę marynowaną / peklowaną 4 dni, a potem pieczoną w piekarniku. Kilka dni temu podałam na blogu przepis na schab suszony w piekarniku.
Składniki:
2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg
2 łyżki soli
2 łyżki soli peklowej
1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą
1 łyżka soli czosnkowej
1 łyżka majeranku
4 łyżki cukru
1 łyżka papryki ostrej mielonej
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Mieszamy sól, sól peklową, sól czosnkową, cukier, pieprz i paprykę, nacieramy mieszanką 2 kawałki schabu po 1,5 kg, wkładamy do naczynia np. blaszki i wstawiamy do lodówki na 3 dni. Każdego dnia obracamy schab. Czwartego dnia zagotowujemy ok. 2 litry wody w dużym garnku, wlewamy cały płyn z blaszki, który się wydzielił podczas peklowania, dodajemy majeranek, listki laurowe i ziele anielskie, wkładamy oba schaby i parzymy je na małym ogniu przez ok. 5 minut. Zostawiamy schab na całą noc w garnku, następnego dnia znów zagotowujemy całość i parzymy schab przez kolejne 5 minut, zostawiamy schaby aż płyn ostygnie. Wyjmujemy schaby, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Schab idealny na kanapki, jako zimna przekąska z zimnymi sosami, chrzanem, buraczkami, czy borówkami. Pokrojone plastry schabu można zalać klarowaną galaretką.

Ja osobiście wolę zamiast soli peklującej stosowac miesznkę saletry i soli wtedy jestem pewny składu bo sole peklujace nie zawsze odpowiadają parametrom i potem wędlina się ślimaczy.Ostatni dużo robię w szynkowarach rewelacja polecam ze względu na prostotę produkcji.
gdzie można kupić saletrę
Mozna kupic sól peklową, ale saletra też jest dostępna w sklepach spozywczych.
Pyszny schab. Ja zrobiłam w wersji takiej, że wszystkie przyprawy od razu wrzuciłam- wyszedł bardzo soczysty i aromatyczny
Polecam przepisy z tego bloga, bo te, które już wypróbowałam są super. Wypróbowałam karkówkę w słoiku z różnymi przyprawami /galaretka super/, schab i karkówkę suszoną, dodatkowo tak samo zrobiłam boczek suszony i ten przepis czyli schab peklowany parzony. Wszystko rewelacja. Polecam modyfikowanie dodatku przypraw, jak kto lubi, a mięsko będzie miało za każdym razem trochę inny smak. Pozdrawiam osoby piszące blog i dziękuję za super przepisy.
Ja osobiście eksperymentuję z serami – też ciekawa sprawa.
Joanna, dzięki za miłe słowa. Przepisy na sery też znajdziesz: ser topiony, smażony z kminkiem, labneh, twaróg.
a ile mozna trzymac w lodówce taki schab od momentugdy jest juz gotowy do spozycia ?
U mnie w ciągu tygodnia znikał. Na pewno dłużej niż sklepowe wędliny. Ale jeśli chcesz go mieć na dłużej, to go pokrój na mniejsze kawałki i zamroź.
Jestem w trakcie przygotowywania schabu a konkretnie po pierwszym parzeniu. Użyłam 1 kawałka 1,5 kg i zmniejszyłam o połowę ilość przypraw. Aż tu nagle czytając przepis na Schab suszony w piekarniku dowiedziałam się, że ilość przypraw powinna być taka sama jak przy dwóch kawałkach. W związku z tym mam pytanie czy mój schabik będzie zdatny do konsumpcji? Czym będzie się różnił od tego w podwójnej dawce przypraw?
Sylwia, to jest przetestowane i wypróbowane z tą ilością przypraw. Jeśli ją pomniejszyłaś to spróbuj tej zalewy czy jest wystarczająco słona i doprawiona.
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Ja zrobiłam z 1.kg. mięsa i dałam połowę przypraw. Schab wyszedł PYSZNY!!!!!, Dziękuję!!!!
Mmmm, wygląda pysznie! U mnie już czeka w lodówce, jutro będę gotować
Ja ten schabik jem na okrągło,jeden znika,drugi się pekluje,ale proszę napisać czy sól peklowa nie jest szkodliwa ,bo tam jest azotyn sodu?
Witam, robiłam wszystko zgodnie z przepisem ale schab w środku wyszedł surowy. Nie wiem co robić, wsadzić go jeszcze raz do zalewy i powtórzyć parzenie?
No chyba, że ten Twój schab był ogromny, u mnie zawsze wystarcza parzenie x 2, musisz ponownie powtórzyć parzenie.
Witam chciałam się zapytac gdy drugi raz parzymy schab to wstawiamy w tej zimnej zalewie do zagotowania i parzymy przez 5 min. czy wkładamy na wrzątek i parzymy proszę o odpowiedz – pozdrawiam
Ewa, zagotowujemy zimną zalewę ze schabem w środku i dopiero jak zacznie się gotować to liczymy 5 minut.
Dziękuje-pozdrawiam ewa
Mam pytanie,dotyczące cukru.Czy jest on konieczny?Jestem na diecie,na której cukier pod każdą postacią jest zabroniony.
Witam
Mam pytanko co tzn że cukier się potem zmywa ? I czy po pierwszym parzeniu się go po wystudzeniu wkłada do lodówki czy może swobodnie stać w kuchni przez całą noc?
Maxi ten komentarz o zmywaniu cukru miał się odnieść do schabu dojrzewającego z pończochy. A co do schabu z tego przepisu to schab stoi w garnku przez noc, a następnego dnia znów go parzymy.
Jolu ten schab jest fenomenalny, na pewno znajdzie miejsce na naszym Wielkanocnym stole. … mój Syne niejadek (wielki) zjadł 3 plastry bez niczego i stwierdził, że to najlepsze mięsko do kanapek jakie jadł. Teraz czas na pakowanie mięsiwa w słoik:) Pozdrawiam
Wiem
, właśnie go wiozę na jutrzejsze spotkanie w TVP 2 „Pytanie na śniadanie”.
Właśnie Was oglądałam:) ….. dziękuje raz jeszcze
Dziękuję pięknie, oglądałam Pytanie na śniadanie.Mam zamiar przygotować na święta. Inspiracja .
Witam serdecznie!
Pani Jolu oglądałam „Pytanie na śniadanie” i zaczęłam przyrządzać schab i łopatkę na sposób na „pończochę” i jestem na etapie soli ale moje pytanie dotyczy tego ile dni i godzin. pieczemy lub /suszymy/ w piekarniku w tem.25 oC.
bardzo proszę o odpowiedź , dziękuję i pozdrawiam.
Witam, schab i szynkę, które były pokazane w programie po wyjęciu z etapu przypraw zawinęłam w gazę i najpierw suszyłam 1 godz. w 80 stopniach, potem ok. 4 godz. w 50 stopniach, następnie podsuszałąm przez 2 dni po kilka godzin w 25 stopniach. Ale jeśli Pani robi te wyroby na święta to nie trzeba suszyć w piekarniku, może Pani suszyć wędliny wieszając je w przewiewnym miejscu ja robię to w kuchni wieszając na jednej z szafek.
Witam!
bardzo dziękuję za odpowiedź i życzę Państwu Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiejnocy!
Dziękujemy i również życzymy spokojnych Świąt
Witam, sparzyłam schab po raz pierwszy dziś ok 15:00. Czy mam go zostawić w wywarze aż do rana czy lepiej zagotować już dziś? Dziękuję i pozdrawiam. Magda
Możesz pod wieczór go sparzyć i zostawić na noc do wystygnięcia.
Pani Jolu pomocy przesadziłam z przyprawami i schab /w pończosze/ wyszedł mi tak ostry /za dużo pieprzu cayenne i tym podobne/oraz za słony a jestem na etapie pierwszego dnia suszenia w piekarniku w 25 stopniach, czy można z tym jeszcze coś zrobić? /a może zagotować? gorąco pozdrawiam.
Pani Aniu ale w powyższym przepisie nie ma mowy o suszeniu! Proszę też pamiętać, że ostra czerwona papryka to nie jest to samo co pieprz cayenne. Czy Pani chce schab parzyć? To proszę w tym przypadku ściągnąć część przypraw, woda wyciągnie sól, więc nie ma problemu, potem sparzyć w większej ilości wody.
Pani Jolu może żle się wyraziłam ale schab i łopatkę robiłam nie według powyższego przepisu ale według przepisu z „telewizji śniadaniowej” i w tym przepisie przesadziłam z przyprawami, spróbowałam plaster i dosłownie „ogień” czy z tym coś można zrobić?
Proponuję zeskrobać warstwę przypraw.
Pingback: Pasta jajeczna z rzeżuchą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrobiłam schabik i jest dobry, mąż się zajadał ale dla mnie za bardzo wyczuwalne są smaki ziela i liścia z zalewy, czy one maja jakieś specjalne właściwości konserwujące? Mogę zamiast nich dodać czosnek i pieprz i ewent. zioła prowansalskie?
Pozdrawiam i dziękuje za fajne przepisy, parę już wypróbowałam a schab suszony jest stałym gościem, mąż uwielbia w wersji: biały pieprz, czosnek i zioła prow.:)
Ziele i liście dają jedynie smak, można je zastąpić innymi ziołami i przyprawami. Ja długi czas nie tolerowałam zapachu ziela angielskiego
Jak wyżej się dopytywałam tak i zrobiłam:) Do zalewy dodałam dużo czosnku, pieprz i troszkę majeranku, do natarcia pominęłam paprykę a dodałam czosnek,teraz jest przepyszny:D
p.s szkoda że nie można się pochwalić zdjęciem bo jest taki ładny że aż szkoda go kroić hihi
Zdjęcie mozna mi przesłać na e-maila p.jola1@wp.pl to wtedy mogę je pokazać na FB-ku.
Pingback: Schab pieczony faszerowany warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A ten pieprz młotkowany z kolendrą to całe opakowanie dodać , czy ile?
Ja dodałam 1 płaską łyżkę, ale każdy może sobie modyfikować ilość przypraw według swoich preferencji smakowych.
Schabik wysmienity, rewelacja napewno bedzie powtórka
dzieki za przepis pozdrawiam
Na blogu jest wiele innych pysznych mięsnych przepisów. Dzisiaj będę piekła schab, który naszpikuję boczkiem.
Pingback: Schab ze śliwką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Jajka z majonezem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam , schab od wczoraj się pekluje, ale zrobił się trochę twardy. Czy to normalne?
Pozdrawiam.
To normalne.
Czy podczas peklowania przez te trzy dni w lodówce mięso ma być przykryte?
Może być, ale nie musi, Trzeba mieć na uwadze, aby nie przeszedł zapachem lodówki.