Wędliny w słoiku. Ostatnio ludzie rzucili się do sklepów i wykupili wszystko, w tym mięso. Zostaliśmy zasypani lawiną pytań na FB co teraz mają z tym kupionym w nadmiarze mięsem zrobić. Ao co zrobić z nadmiarem mięsa? Najlepiej je w jakiś sposób przetworzyć. Proponuję przygotować wędliny w słoikach na kryzysowe czasy. Z resztą coraz więcej ludzi robi wędliny w domu. Dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami typu wyrób wędlino podobny. Tyczy się to również mięsa, smalcu, zupy czy innych konserw w słoikach. Domowa wędlina czy smalec ze słoika są idealne jako obkład na kanapki.
Nasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas dodajemy jakiś nowy przepis na wędlinę domową. Wędlina ze słoika jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są jedynie słoiki, dowolne mięso i przyprawy. Do utrwalenia wędliny wystarczy piekarnik lub garnek.
Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych i są bez konserwantów, wiemy co jemy, bo wiemy co robimy i z czego robimy.
My często do słoików pakujemy mięso, które zostaje podczas przygotowywania domowej białej kiełbasy, mięso drobiowe lub robimy wędlinę ze słoika z krojonego mięsa.
Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej. Lubię też mięso w słoikach za to, że po wystudzeniu w słoiku mięsa oprócz wspomnianej galaretki, która otacza mięso, na jej powierzchni tworzy się cienka warstwa pysznego smalcu.
Wędlina ze słoika i mięso ze słoika są idealne jako prowiant, który można zabrać pod namiot, na piknik, obecnie na miejsce wyznaczonej kwarantanny, czy w inne odosobnione miejsce gdzie nie ma sklepu a jeść coś trzeba.
Natomiast gdy zostanie Wam np. mięso gotowane, czy pieczone to polecam je zmiksować i przełożyć do słoika, wystarczy pasteryzacja i mamy pyszne, domowe smarowidło na chleb, bez konserwantów i innych zagadkowych dodatków. Mam zawsze w lodówce 1 czy 2 słoiki domowego pasztetu w słoiku z pysznym smalczykiem, który wytapia się podczas pasteryzacji mięsa. Taki pasztet ze słoika może być wybawieniem gdy okaże się, że mamy pusta lodówkę, albo gdy wyjeżdżamy gdzieś w teren np. na wakacje.
Na blogu znajdziecie nasze przepisy na wędliny w słoikach:
Pasztet w słoiku
Łopatka mielona w słoiku
Kiełbasa w słoiku
kiełbasa słoikowa z różnych gatunków mięsa
wędlina drobiowa ze słoika
mielonka drobiowa ze słoika
Karkówka ze słoika
smalec ze skwarkami z dodatkiem czosnku, cebulki i majeranku w słoiku
smalec z kiełbasą
Gdy macie za dużo mięsa to może najlepszym wyjściem będzie suszenie i przygotowanie np. schabu z pończochy? Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające
Na koniec rada gdy zostanie Wam zupa, ZUPĘ też można ją zawekować. Porada na Wekowanie zupy.