Zupę Flaki gotuję z żołądków wieprzowych lub wołowych z dodatkiem ostrej i łagodnej papryki, majeranku, gałki muszkatołowej i pieprzu. Ten przepis pozwoli Wam przygotować pyszne domowe flaki wieprzowe!
Tym razem ugotowałam pyszne flaki wieprzowe.
Zobacz też inne nasze przepisy na flaki:
– Flaki wołowe
– Flaki wieprzowe
– Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe)
– Flaczki orientalne
– Flaczki wołowe z warzywami
– Grzybowa a’la flaczki
SKŁADNIKI na pyszne flaki wieprzowe:
1 kg flaków wieprzowych oczyszczonych i pokrojonych
1/4 selera
2 marchewki,
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
1 łyżeczka papryka słodka,
1 łyżka majeranku,
lub 1 łyżka przyprawy do flaków Kotanyi (opcjoanlnie)
sól i pieprz do smaku
1 łyżka skrobi kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone i pokrojone flaki wieprzowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny.
Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które należy ściągać, Gdy już się nie pojawiają szumowiny dodajemy przyprawy i tarte warzywa. W między czasie przygotowujemy warzywa, obieramy je i ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Tak utarte warzywa dodajemy do flaków wraz z gałką muszkatałową, papryką i majerankiem i gotujemy jeszcze około 30 minut. Przed końcem gotowania dodajemy (opcjonalnie) przyprawę do flaków, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w małej ilości wody, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.