Grochówka na żeberkach wędzonych wg Piotra, który najbardziej lubi ją gotować z z grochu niełuskanego. Ja lubię zupę grochową z grochu łuskanego, przygotowuje się taką grochówkę o wiele szybciej. Gdy nie ma żeberek to jest w domu grochówka z boczkiem i kiełbasą. Gotuje jej cały garnek i wtedy je zupę grochową 2-3 dni, czasami jak ugotuje za dużo tej zupy grochowej, to przekładam ją do pojemników i zamrażam. Jak przyjdzie mu ochota na grochówkę, będzie jak znalazł 😉
A jaka jest Twoja ulubiona zupa? Przygotowałam też wpis z przepisami na pyszne zupy, Znajdziecie tam 40 przepisów na tradycyjne domowe zupy.
A poniżej znajdziecie przepis na najlepszą zupę z grochu:
SKŁADNIKI:
- 40 dag grochu niełuskanego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 4 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek słoniny wędzonej
- 2 cienkie kiełbaski śląskie
- 1/2 kg żeberek wędzonych lub świeżych
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Groch wsypać do miski, zalać go gorącą wodą i zostawić na całą noc by spęczniał. W garnku z 1 łyżeczką soli podgotować żeberka, następnie dodać wcześniej namoczony groch i gotować do miękkości. Pokroić w kostkę marchewkę i kartofle, warzywa dodać do grochu i gotować dalsze 15 minut. W między czasie pokroić w kosteczkę cebulę i słoninę, podsmażyć i wraz z pokrojoną kiełbasą wsypać do garnka, dodać 1 łyżkę majeranku, szczyptę chilli, słodką paprykę i gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą. Grochówkę przelać do miseczek, podawać z chlebem. Żeberka wieprzowe Piotrek obgryza wtedy gdy już naje się tej ulubionej grochówki 😉