Zupa jarzynowa z dodatkiem mieszanki ziół, które otrzymałam od Kotanyi. Mieszanka to zioła dalmatyńskie, w skład których wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i szałwia.
składniki:
- 3 porcje rosołowe
 - kartofle – 4 sztuki
 - sól – 1 łyżeczka
 - marchew – 2 sztuki
 - ognista mieszanka przypraw – 2 szczypty
 - seler – 1/4 sztuka
 - pietruszka – 1 sztuka
 - zioła dalmatyńskie – 2 łyżeczki
 -  natka pietruszki
Przygotowanie: Porcje rosołowe zalewamy 1,5 litrem wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy 15 minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, marchewkę pokrojoną w plastry, oraz startego selera i pietruszkę, wsypujemy zioła dalmatyńskie i gotujemy dalsze 15 minut. Doprawiamy ognistą mieszanką przypraw i gotujemy około 5 minut. Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy natką pietruszki.
 
							