Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa. Bezmięsna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków to nietypowa zupa dla nas, zatwardziałych mięsożerców. Mimo to jest smaczna i sycąca! A, że teraz sezon na ogórki gruntowe w pełni, trzeba korzystać póki są. Napełniam ogórkami nie tylko słoiki na zimę, ale robię na bieżąco ogórki małosolne, napełniam także nimi talerze. Robię mizerię do obiadów, robię koktajle na bazie kefiru, czy gotuję zupy! Zapraszam na pyszną zupę ogórkową ze świeżych ogórków. Jeśli nigdy nie jedliście, to gwarantuję, że zostaniecie jej fanami!
Każdego roku w lecie chociaż raz gotuję zupę z ogórków gruntowych, albo z małosolnych. Ta zupa ogórkowa ze świeżych ogórków wygląda jak tradycyjna ogórkowa. Ale w smaku jest różnica między ogórkową z kiszonych ogórków a tą ze świeżych, ogórkowa ze świeżych ogórków jest subtelna w smaku! Do zupy ogórkowej wykorzystuję ogórki z działki, a Wam polecam znaleźć sprawdzonego sprzedawcę. My zawsze zwracamy uwagę na jakość produktów, wybieramy nasze sezonowe owoce i warzywa z działki, albo ze sprawdzonego źródła. Te ze znanego źródła są zdrowsze, bo nie są pryskane chemią.
Lato za oknem, lato na talerzu, jedzmy sezonowo. Łapcie przepisy pełnymi łyżkami! Bo zupa ogórkowa nie jedno ma imię!
Koniecznie zobaczcie przepis na ogórkową ze świeżych ogórków z boczkiem i przepis na najlepszą zupę ogórkową z klopsikami.
Bezmięsna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków, składniki na 4 porcje zupy:
1 mały por
2 łyżki masła
1 młoda marchew
1 mała pietruszka
kawałek korzenia selera
4-5 ogórki gruntowe
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 i ½ litra bulionu warzywnego
4-5 sztuk ziemniaki
kurkuma, ok. 1/3 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki lub posiekany koperek (opcjonalnie)
2-3 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie zupy: Bezmięsna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków:
Pora obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 części, następnie na plasterki. Do wysokiego garnka dodajemy 1 łyżkę masła, pokrojonego pora i co chwilę mieszając szklimy przez ok. 3 minuty.
Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy warzywa do garnka razem z drugą łyżką masła oraz kurkumą, mieszamy i smażymy przez około 2-3 minuty. W między czasie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy gorący bulion warzywny i zagotowujemy. Jeśli ktoś nie ma bulionu a wykorzystuje kostki warzywne to może bulion przygotować bulion z kostki według przepisu na opakowaniu. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy i gotujemy przez około kwadrans. W między czasie ścieramy ogórki wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Jak kto woli może ogórki obrać. Dodajemy tarte ogórki do zupy i gotujemy przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków. Na koniec odstawiamy zupę z ognia i dodajemy śmietankę. Przed podaniem możemy dodać koperek lub natkę pietruszki. Smacznego!