Zupa z pstrąga z mleczkiem kokosowym i curry w 15 minut i zieloną pastą curry.
Zielona pasta curry to wyjątkowe połączenie lekko pikantnego zielonego chilli i aromatycznych ziół. Pastę zieloną, żółtą lub czerwoną dodaję przygotowując oryginalne tajskie danie typu curry tajskie lub tajską zupę z dodatkiem kurczaka, z warzywami lub z owocami morza.
Ta zupa z pstrąga jest prosta w przygotowaniu. Polecam ją wszystkim wielbicielom zup rybnych, a wraz z mleczkiem kokosowym stanowi bazę do przygotowania gęstego rybnego curry. Dodałam do zupy warzywa ( marchewkę, ziemniaki i pora, można dać też paprykę, pieczarki, cukinię oraz inne ryby lub owoce morza).
Zupa z pstrąga z mleczkiem kokosowym w 15 minut dla 2 osób:
Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy 2 łyżki zielonej pasty curry, dodajemy startą marchewkę (1 sztuka) 2-3 pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pokrojonego w piórka pora (jasną część) i gotujemy (ok. 8 minut).
Następnie dodajemy 1 puszkę np. odtłuszczonego mleka kokosowego, 2 filety z pstrąga bez skóry pokrojone w grubą kostkę. Całość gotujemy ok. 6-7 minut jak zupa jest za gęsta to dodajemy odrobinę wrzącej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Przed podaniem Zupę z pstrąga z mleczkiem kokosowym posypujemy świeżą natką pietruszki. Możemy podać np. z ryżem. Smacznego!