Zupa rybna z łososia i czerwonej cebuli.
Składniki:
4 dzwonka łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku,
ognista mieszanka przypraw Kamis
sól morska ziołowa
1/2 czerwonej cebuli
1/2 cebuli
1 marchew
2 kartofle
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka semoliny do zagęszczenia zupy
puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Marynujemy dzwonka łososia marynatą z oliwy, czosnku przeciśniętym przez praskę, ziołową solą morską i ognistą mieszanka przypraw, a następnie grillujemy go na patelni grillowej. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w piórka cebule, kartofle pokrojone w słupki i marchew w plastry, doprawiamy ewentualnie ziołową solą morską, chwilkę podsmażamy i wlewamy ok. 750 ml wrzątku. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Następnie rozdrabniamy łososia na mniejsze kawałki, skórę usuwamy i wraz z fasolą dodajemy do warzyw. Chwilkę gotujemy.
Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką semoliny z niewielką ilością wody. Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy kawałki łososia i dekorujemy natką pietruszki.