Zupa ziemniaczana z chorizo to bardzo prosta i bardzo smaczna zupa. Oprócz mini chorizo, czyli tradycyjną hiszpańską kiełbasę robioną z wieprzowiny o mocnym, charakterystycznym zapachu i paprykowym kolorze dodałam też czerwoną paprykę, pomidory i pepperoni. Zupa jest bardzo pikantna, ale połączenie tych składników doskonale wzbogaca smak i aromat.
Składniki:
2 duże ziemniaki
150 g mini chorizo PEKPOL
1 cebula
3 pomidory lub puszka pomidorów
1/2 dużej papryki
1 pepperoni
2 ząbki czosnku
1 litr wody
sól morska Kamis
oliwa
liść laurowy
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżka Fit up! z dodatkiem błonnika z lubczykiem Kamis
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie aż zmiękną. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, pepperoni, chorizo pokrojone w plastry i liść laurowy oraz łyżeczkę ostrej papryki. Dolewamy 750 ml wody i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec doprawiamy przyprawą Fit up i solą.
Smacznego!

Mmm.. uwielbiam chorizo! Nie dodawałam jej jeszcze do zupy, ale ten przepis niezwykle kusi.
Serdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji „Męska uczta!”
Ja dodaję jeszcze ok.5 minut przed końcem gotowania zupy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i szczyptę kminku. Mmmmmniam