Znacie ciasto o nazwie Styropian? Swego czasu to ciasto królowało na wielu blogach. Na moim nie, gdyż jeszcze bloga nie miałam, ale przepis znałam i nawet kilka razy go piekłam. Postanowiłam teraz to nadrobić i przygotować podobne, ale nie jak w oryginale śnieżnobiałe, tylko delikatnie czekoladowe, a to za sprawą budyniu czekoladowego, a śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim. Obecnie na blogach królują jagodzianki i ciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. To kruche ciasto dodatkowo uzupełniłam konfiturą wiśniową. Upieczcie i wydajcie opinię co sądzicie o tym cieście? Ja z czystym sumieniem mogę to ciasto polecić.
Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami:
Galette z serem i truskawkami
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym
Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami)
Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny
- konfitura czereśniowa
Przygotowanie ciasta:
Mieszamy suche składniki, dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto. Ja zagniatałam ciasto hakiem robota. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 25 cm, smarujemy ciasto konfiturą czereśniową. Drugą część ciasta przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika aż stwardnieje i będzie można ją ścierać na tarce.
Składniki na masę:
- 600 g jogurtu greckiego
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mieszamy w misce jogurt z budyniem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno, dodajemy mokre składniki. Wszystko razem mieszamy delikatnie silikonową łyżką.
Wykładamy masę na ciasto, posmarowaną wcześniej konfiturą. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni C ok. 50 minut.
Posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki, dekorujemy owocami sezonowymi.
Bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie słyszałam o takim cieście, sporo straciłam 🙂
Intersujące ciasto
A ja go chyba jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda pycha. 🙂
swietny przepis ,juz kilka razy piekłam, tylko zamiast budyniu czekoladowego daje waniliowy.