Głównymi składnikami tej sałatki są marynowane śledzie, ogórek małosolny, por a dla równowagi smaku suszone słodkie morele.
Przepis na: sałatka śledziowa z suszonymi morelami
SKŁADNIKI:
- 2 podwójne marynowane płaty śledziowe
- 1 ogórek małosolny
- 1 mały por
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- 6 sztuk suszonych moreli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego.
PRZYGOTOWANIE: Z płatów śledziowych ściągnąć skórę i drobno go posiekać. W drobną kosteczkę pokroić również ogórka małosolnego i mały por. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodać słodkie, suszone morele . Morele pokroić w drobne paseczki. Wszystkie składniki wsypać do metalowej miski, doprawić ognistą mieszanką przypraw, dodać 1 łyżkę majonezu i jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do małych okrągłych naczyń i dokładnie uklepać w nich sałatkę. Odwrócić naczynie i sałatka powinna sama opaść. Możemy ja lekko schłodzić w lodówce.