Ogórkowa małosolna

Każdego roku kisimy ogórki na zimę, m.in. aby mieć z czego przygotowywać pyszne zupy ogórkowe. A cały sezon aż do października przygotowujemy na bieżąco ogórki małosolne.

I właśnie z ogórków małosolnych przygotowałam pyszną kremową zupę z grzankami.

Zupa ogórkowa zabielana jogurtem

Zupa ogórkowa na szybko

Ogórkowa na skrzydełkach

Czy jest jakiś uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie.

Zupa ogórkowa może być podawana w różnych konfiguracjach z ziemniakami, ryżem,  z dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam.

ogórkowa małosolna

Składniki:

  • 1 litr rosołu z kurczaka
  • 10 szt małosolnych ogórków,
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki,
  • 50 ml słodkiej śmietany 30 %
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 2 szt. liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli
  • chili w młynku
  • grzanki

PRZYGOTOWANIE:

250 ml wody zagotowujemy z niewielką ilością soli, ziela angielskiego i liściem laurowym. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, natomiast ogórki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (potem i tak będziemy to miksować). Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy rosół  i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy zupę ogórkową chili i miksujemy zupę blenderem na krem. Na koniec wlewamy do zupy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy.

Zupę ogórkową małosolną rozlewamy do talerzy, dekorujemy cienkimi plastrami ogórków małosolnych, obsypujemy grzankami i dekorujemy natką pietruszki. Zupę jemy ze smakiem.

ogórkowa małosolnaogórkowa małosolna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *