Każdego roku kisimy ogórki na zimę, m.in. aby mieć z czego przygotowywać pyszne zupy ogórkowe. A cały sezon aż do października przygotowujemy na bieżąco ogórki małosolne.
I właśnie z ogórków małosolnych przygotowałam pyszną kremową zupę z grzankami.
Zupa ogórkowa zabielana jogurtem
Czy jest jakiś uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie.
Zupa ogórkowa może być podawana w różnych konfiguracjach z ziemniakami, ryżem, z dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam.
Składniki:
- 1 litr rosołu z kurczaka
- 10 szt małosolnych ogórków,
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki,
- 50 ml słodkiej śmietany 30 %
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 2 szt. liście laurowe,
- 1 łyżeczka soli
- chili w młynku
- grzanki
PRZYGOTOWANIE:
250 ml wody zagotowujemy z niewielką ilością soli, ziela angielskiego i liściem laurowym. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, natomiast ogórki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (potem i tak będziemy to miksować). Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy rosół i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy zupę ogórkową chili i miksujemy zupę blenderem na krem. Na koniec wlewamy do zupy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy.
Zupę ogórkową małosolną rozlewamy do talerzy, dekorujemy cienkimi plastrami ogórków małosolnych, obsypujemy grzankami i dekorujemy natką pietruszki. Zupę jemy ze smakiem.