Domowe wędliny przygotowujemy regularnie, gdyż lubimy jeść produkty wysokiej jakości i o smaku jaki lubimy. Od dawna kupujemy mięso tylko w sprawdzonych miejscach i przygotowujemy wędliny domowe na róże sposoby. Nasz blog w tej sprawie uważany jest za ekspercki, nie na darmo zaproszono nas przed świętami do programu Pytanie na Śniadanie w TVP 2, abyśmy pokazali nasze wędliny i opowiedzieli jak je przygotowujemy domowym sposobem bez specjalnych urządzeń.
Przygotowanie schabu, łopatki, szynki czy karkówki to banalnie prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom przepisów na wędliny suszone, parzone, pieczone. Warunkiem ich przygotowania to ulubione przyprawy, czas na marynowanie, czy peklowanie oraz wybrany sposób przygotowania. Oczekiwanie wieńczy dzieło, czyli smakowita domowa wędlina.
Za każdym razem możemy przygotować sobie inną wędlinę.
Szczególnie polecamy przepisy na:
domowa szynka
schab suszony z pończochy
schab peklowany parzony
schab suszony w piekarniku.
pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym
pieczona szynka
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem wyszedł doskonały, już jego wygląd powodował, że ślinka ciekła, kropką na i… był jego rewelacyjny smak i zapach.
składniki:
schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki soli peklowej
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Jak zrobić pyszny schab pieczony? To pikuś! Każdy sobie z tym poradzi.
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, aby miało ładny kształt po upieczeniu. Do miseczki przekładamy wszystkie przyprawy, zioła, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Powstałą pastą ziołową nacieramy schab. Wykorzystałam dodatkowo sól peklową, aby schab miał ładny różowy kolor, jeśli jednak ktoś ma z tym składnikiem problem, to niech da więcej zwykłej soli i pominie sól peklową, schab w tym przypadku będzie mieć szarawy kolor.
Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 48 godzin aby się zamarynowało, minimalny czas marynowania to ok. 12 godzin. Schab można też dokładnie zawinąć w folię spożywczą i tak marynować.
Wyjmujemy naczynie ze schabem na ok. 30 minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika nagrzanego do 150 °C. Kilka razy schab spryskałam wodą podczas pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby woda nawilżała schab podczas pieczenia. Pieczemy schab 1 godzinę, następnie na 10 minut podwyższamy temp. do 200 °C, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy schab w piekarniku do ostygnięcia.
Tak upieczony schab wieprzowy to smakowita zimna wędlina do kanapek, albo imprezowy składnik przekąskowego zestawu. Schab może być też podany w wersji obiadowej pokrojony w grube plastry, podany z sosem na ciepło. Sos można przygotować na bazie tego co zostało z pieczenia schabu, czyli. Smacznego!
Schab pieczemy w naczyniu z przykryciem czy bez?
Bez nakrycia.
Mój schab już od wczoraj się marynuje 🙂
Mój schab właśnie dobe się marynuje 🙂
Pingback: Schab pieczony z pieprzem i majerankiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy piekarnik ma być nastawiony z termoobiegiem?
Bez termoobiegu. Termoobieg zwiększ temp. o około 20 stopni.
Pani Jolu to kolejna wędlina, którą zrobiłam wg Państwa przepisu. Smakuje po prostu cudownie. Moje dzieciaki zajadają, aż im się uszy trzęsą … a ja odważyłam się już samodzielnie zrobić kolejną marynatę i teraz zajadamy kolejne pyszne mięsko:) …. już nie kupujemy wędlin, nie ma sensu …. te zrobione w domu nie dośc, ze zdrowsze to i tańsze …. zdecydowanie tańsze:). Pozdrawiam
Cieszę się, że smakuje i przy okazji zyskuje budżet domowy 🙂
Najlepszy wyjdzie zapakowany w rękaw do pieczenia. Godzina na tę porcję wystarczy, żeby nie był zbyt kruchy. Wyjmujemy, gdy ostygnie 🙂
Pingback: Pieczony filet z kurczaka na kanapki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mam pytanie mój schab ma 70 dag ile mniej więcej piec ?
Tyle samo.
Schab wolno pieczony drugi raz upieczony. jest rewelacyjny. Przymierzam się do schabu z czosnkiem i tymiankiem. Zastanawiam się, czy można marynować go też np. 5dni? Miałby towarzystwo z wolno pieczonym, który zamierzam dzisiaj zamarynować. I jeszcze jedno pytanie. Czy rozmrożone mięsko będzie równie dobre do zamarynowania?
Można marynować 5 dni, sama nieraz wydłużam czas. Rozmrożone mięso będzie również smaczne, nie wolno jedynie mięsa zamrażać ponownie.
Za dużo soli! Zrobiłem kawałek 1,5kg schabu i jest ledwo jadalny ze względu na przesolenie. Używałem proporcji ściśle z przepisu (sól + sól peklowa). Następnym razem dał bym może 50- 60% podanych ilości.