Drożdżówki z jabłkami to kolejny pomysł na jesienne wypieki po zawijanej drożdżówce i zakręconej drożdżówce ze śliwkami. Niedawno było lato i wtedy piekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami. Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem, czy bułki. Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami to nic trudnego, wałkujemy i kroimy, a potem jemy z apetytem… Polecam!
Ciasto na drożdżówki jest słodkie, ale nie bardzo słodkie (dodałam 5 łyżek cukru).
Taka jeszcze ciepła drożdżówka z jabłkami jest idealna do szklanki mleka. Zjedliśmy je na śniadanie, potem do kawy i … nic nie zostało.
Składniki na ok. 20 błyskawicznych bułeczek:
500 g mąki pszennej
suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży
100 ml mleka
5 łyżek stołowych cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka + cynamon + cukier trzcinowy do posypania
Przygotowanie: Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko wraz z jogurtem greckim i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto kilka minut, aby ciasto było elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na prostokąt, wykrawamy kwadraty, w które wciskamy po 2 plastry jabłka, które posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 50 stopni C na ok. 15 minut. Pieczemy w temperaturze 180º C (góra- dół) przez około 20 minut, aż drożdżówki będą lekko zarumienione. Jeszcze ciepłe posypujemy kolorową posypką. Smacznego!