Naleśniki ze szparagami i serkiem jogurtowym to nasza propozycja na pyszne, ale lekie, fit śniadanie lub kolację.
Uwielbiamy szparagi i przygotowujemy je na różne sposoby:
Szparagi z sosem holenderskim
Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami), Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem
Pizza ze szparagami
Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni
Jaglane muffiny ze szparagami i szynką
Kremowa zupa szparagowa
Tarta ze szparagami
Kremowa zupa szparagowa z serem
Zielone i białe szparagi kupujemy każdego roku od producenta, który mieszka kilka km od naszej miejscowości, najbardziej lubimy jednak zielone, których nie trzeba obierać, można je nawet chrupać na surowo. W tym roku jak zawsze pojechaliśmy po szparagi, ale ja miałam ochotę na szparagi podane ciut inaczej, zawinięte w naleśniki, posmarowane domowym serkiem z jogurtu (ale może być kupny śmietankowy). Te roladki z naleśników ze szparagami są proste, pyszne i bez wysiłku się je przygotowuje. Część naleśników ze szparagami zjedliśmy na śniadanie, a część na kolację, są bardzo sycące.
6 sztuk – naleśniki na wodzie (z tego przepisu )
200 g domowego serka jogurtowego lub serek śmietankowy, albo kanapkowy
1 duży pęczek zielonych szparagów, ok. 500 g
sól, pieprz do smaku
sałata
Jak przygotować naleśniki ze szparagami? Zielone szparagi pozbawiamy twardych części odłamując ich końcówki, nie trzeba ich obierać. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, do gotującej wody wkładamy szparagi i blanszujemy ok. 4 minuty, następnie je odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, studzimy. Szparagi dzielimy na 6 części.
Ostudzone naleśniki układamy pojedynczo na desce, smarujemy serkiem, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, obkładamy sałatą , układamy szparagi, zwijamy naleśniki w rulon. Rulony kroimy w poprzek na 4 części i podajemy z czosnkowym dipem.
Jeśli jednak zostaną nam naleśniki ze szparagami, to możemy je zawinąć w folię spożywczą, aby nie obeschły i włozyć je do lodówki. Smacznego!
Pingback: Grillowane naleśniki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię