Uwielbiamy Leczo z kiełbasą, szczególnie teraz kiedy cena papryki poszła w dół, leczo zawsze pod koniec lata króluje na naszym stole.
Lecsó / Leczo to węgierskie danie, ale sposobów na przygotowanie leczo istnieje bardzo dużo. Można się zastanawiać, czy jest uniwersalny przepis na Leczo. My przygotowujemy leczo z dodatkiem kiełbasy, świeżych pomidorów i różnego koloru papryk.
Nasze leczo jest pikantne, gdyż do niego dodaję chili peperoncini i ostrą paprykę w proszku.
Wszystkie składniki na leczo kroję w kostkę, efekt wizualny murowany.
SKŁADNIKI :
- 6 szt. papryki (czerwona, zielone, żółta)
- 4 szt. kiełbasy zwyczajnej
- 2 cebule
- 10 małych mięsistych pomidorów
- 2 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
- sól ziołowa do smaku
- 3 łyżeczki papryki Kotanyi
- 1/2 łyżeczki chili peperoncini Kotanyi
- 1/2 słoiczka dobrego koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE :
Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą podsmażamy na 2 łyżkach oleju kujawskiego. Doprawiamy solą ziołową, chili i papryką w proszku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i połowę słoiczka koncentratu, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż papryka będzie miękka i utworzy się gęsty, aromatyczny sos. Doprawiamy jeszcze ewentualnie solą ziołową.
My nasze leczo jemy z pieczywem. Jeśli robię większą ilość to wkładam do pojemników i leczo zamrażam, jest w sam raz kiedy nie ma pomysłu na obiad. Można też Leczo podać z ryżem.
A wy z czym podajecie Leczo?
Must do sezonu paprykowo-pomidorowego 🙂
Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2012
Pingback: Leczo do słoików na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię