Chudy twaróg z mleka homogenizowanego i kefiru. Twaróg chudy domowy

Chudy twaróg z mleka homogenizowanego i kefiru. Twaróg chudy domowy. Nie musisz kupować białego sera w sklepie. Zrób sam w domu. Jak? Twaróg jest produktem otrzymywanym przez koagulację mleka z  kwasem takim, jak sok z cytryny, ocet, kefir, jogurt lub maślanka, a następnie odsączenie płynnej części tzw. serwatki. W zależności od ilości tłuszczu można wyróżnić twaróg chudy, półtłusty i tłusty.Twaróg chudy domowy.
Chudy twaróg z mleka homogenizowanego i kefiru

Na FB w grupie Polki w Montrealu pod moim zdjęciem z mleka pasteryzowanego 3,5 % tłuszczu i jogurtu rozgorzała dyskusja, że w Kanadzie nie ma w sklepach mleka nisko pasteryzowanego tylko mleko homogenizowane, że w sklepach nie ma mleka w butelkach, że pozostaje im kupić nielegalnie mleko od zaprzyjaźnionego farmera. Wszystkie babki były gotowe zrobić domowy twaróg, ale nie miały odpowiedniego mleka! Wciąż zadawały pytania czy z mleka homogenizowanego można zrobić twaróg. Idąc tropem specjalistów od nabiału wyczytałam, że niby nie. Żeby zrobić twaróg  MUSI być mleko nisko pasteryzowane, gdyż jest podgrzewane w różnych temp. od 50 do 80, najlepiej więc szukać butelkowanego mleka o zawartości min.3,2 % tłuszczu i jak najkrótszym terminie do spożycia, to jest gwarancja ze mleko jest pasteryzowane w niskiej temp. Zaś homogenizowanie to przetwarzane produktu mlecznego przez wysokie ciśnienie. Pod wpływem homogenizacji wysokociśnieniowej śmietanka zyskuje większe zdolności do zabielania, a jogurty i sery mają mniejszy stopień oddzielenia się serwatki, więc z mleka homogenizowanego pod wpływem zakwaszenia serwatka oddzieli się w małym stopniu i nie powstanie skrzep, więc twaróg nie wyjdzie! Wynikało z tego, że ze sklepowego mleka homogenizowanego, które jest dostępne w Kanadzie twarogu nie zrobimy.

Zawzięłam się i dzisiaj rano podjęłam próbę zrobienia twarogu z mleka homogenizowanego, a że miałam w szafce tylko 1,5 % i kefir to zrobiłam próbę z takiego zestawu, no i co? Wyszedł! Tym razem zrobiłam twaróg, tylko że chudy. A przecież wiele osób szuka w sklepach chudego twarogu. Chude sery twarogowe stanowią dość popularny element diety osób będących na diecie, jak również osób aktywnych fizycznie.

Białe sery chude są dla osób odchudzających się i na diecie bez tłuszczu to można zrobić samemu taki chudy domowy ser, bez ulepszaczy i składników nie wiadomego pochodzenia, mój twaróg ma tylko 2 składniki i już!

Z 1 litr mleka homogenizowanego 1,5 % i 1 litra kefiru (miałam z Krasnystaw) zrobiłam ok. 300 g chudego  twarogu.  W garnku podgrzałam najpierw do 25 stopni C mleko, wlałam kefir, przemieszałam kilka razy, gdy mleko zaczęło się ścinać podgrzałam zawartość garnka powoli do 50 stopni C, poczekałam aż serwatka się oddzieli , przelałam do siatkowanego woreczka. Zamiast sita tym razem wykorzystałam jeszcze nie używany woreczek do warzyw, powiesiłam na haczyku nad zlewem i odciekał 1 godzinę, potem położyłam na płaskiej powierzchni, pod spód dałam ręcznik papierowy, docisnęłam deseczką i tak sobie leżał przez godzinę. Wyjęłam twaróg z woreczka no i jest, jadalny, chudy bo chudy, ale jest smaczny, nie rozpada się, nie kruszy, nadaje się do smarowania na kanapek i ma ładny kształt jak gomółka sera suszonego dzięki zastosowaniu siatki! Smacznego!

Chudy twaróg z mleka homogenizowanego i kefiruTwaróg chudy domowy

Zachęcam wszystkich, róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów:
domowy ser żółty,
jogurty,
kefiry
masło.
Ser smażony z kminkiem

Pieczcie bułki, chleby, bagietki. , róbcie domowe wędliny dojrzewające, czy też wędliny w słoikach. Będziecie wtedy samowystarczalni, głód nie zajrzy wam w oczy, a do tego wszystkie domowe produkty będą zdrowe, bez wspomagaczy czy innej „trucizny”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *