Schab w sosie z suszonymi pomidorami

Schab w sosie z suszonymi pomidorami. Mięso w sosie własnym to najprostszy sposób na przygotowanie pysznego mięsa. Mięso z dodatkiem suszonych pomidorów i śmietanki  to jest dopiero coś pysznego!. Na blogu jest już przepis na Schab w sosie własnym, żeberka w sosie własnym. Schab w sosie z suszonymi pomidorami przygotowany wg mojego sposobu nie wychodzi suchy, jest aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Pasuje idealnie do wszelkich klusek typu kopytka, kluski śląskie, kluski na parze zwanymi pampuchami, na które przepis znajdziecie tutaj., ale z kaszą, makaronem, ziemniakami czy ryżem również smakuje doskonale.

Do przygotowania mięsa w sosie z suszonymi pomidorami użyłam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, papryki i majeranku. Duszenie mięsa na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut powoduje, że mięso jest miękkie i soczyste. Gęstość sosu zależy od ilość mąki. Jeśli nie dodacie śmietany to schab będzie w sosie własnym, jeśli dodacie jeszcze śmietanę to będzie to schab w sosie śmietanowym.

Tzw. sos  własny jest pyszny w smaku, oraz bardzo aromatyczny, ale polecam też inne przepisy na sosy:
Błyskawiczny sos śmietanowy.
Sos śmietanowo-serowy
Sos szpinakowo-śmietanowy.
Jak zrobić sos pomidorowy na zimę? Przepis tutaj
Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów? Przepis tutaj
Przepis na sos holenderski.

Przepis na schab w sosie z suszonymi pomidorami, dla 3-4 osób, my liczymy po 2 plastry schabu na głowę, ale 6 osób też się tą ilością mięsa naje 🙂

7 plastrów schabu,
1 łyżka mąki,
sól, pieprz, czerwona ostra papryka, majeranek
2 łyżki siekanych suszonych pomidorów
4-5 łyżek śmietanki 30%
Olej rzepakowy
Przygotowanie schabu w sosie z suszonymi pomidorami:

Schab kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i czerwoną papryką, skrapiamy olejem, marynujemy..

Rozgrzewamy patelnię. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na złoto z obu stron na średnim ogniu, mięso posypujemy mąką i podlewamy 2 szklankami wrzącej wody, zagotowujemy,  Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut. W między czasie możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodajemy suszone pomidory, wlewamy śmietankę, dolewamy trochę wody jeśli wygotowała się i jeszcze dusimy aż mięso będzie miękkie..

Podczas duszenia schabu sos powinien odpowiednio zgęstnieć. ja podałam schab w sosie z suszonymi pomidorami, oraz ryżem i marchewką z groszkiem. Smacznego!
Schab w sosie z suszonymi pomidorami

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *