Najlepszy orzechowiec miodowy podobnie jak miodownik, czy ciasto snikers polecam przygotować na święta. Orzechowiec to niezwykle pyszne i wyjątkowe ciasto miodowe oraz najlepszy krem budyniowo-serowy i orzechy w karmelu. Konfitura porzeczkowa jest lekko kwaskowa, idealnie równoważy słodki krem. Ten orzechowiec najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości, to klasyczne pozycje, które zawsze są obowiązkowe na Święta. Ciasto jest proste i wbrew pozorom szybkie do przygotowania, miodowe i orzechowe, ale dzięki temu idealnie pasuje na Boże Narodzenie i nie tylko! Podkreślam ponownie orzechowiec miodowy jest najlepszy po kilku dniach leżakowania, kiedy warstwa orzechowa zmięknie. Ułatwiam sobie życie i piekę jeden duży blat ciasta, na części układam orzechy, kroję na 2 części i przekładam konfiturą i kremem. Serdecznie polecam.
Dla tych co już planują słodkie świąteczne menu przygotowałam zestawienie świątecznych ciast: Pyszne ciasta na Święta.
Najlepszy orzechowiec miodowy, składniki na masę serowo-budyniową:
- 500 g sera typu quark
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 500 ml mleka
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i quarkiem, mieszamy trzepaczką. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzamy budynie, nie może być grudek. Masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka z serem i gotujemy (cały czas mieszając) do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Przykrywamy folią, aby nie zrobił się kożuch na powierzchni. Studzimy. Masa powinna być gładka i jednolita.
Najlepszy orzechowiec miodowy, składniki na ciasto, duża blacha z piekarnika:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie w misce lub zagniatamy mechanicznie hakiem robota. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, ciasto jest lepkie, rozkładamy ciasto na całości najlepiej rękami, wyrównujemy, kroimy na pół nożem (będzie potem łatwiej je przenieść) i nakładamy warstwę orzechową na połowę ciasta.
Najlepszy orzechowiec miodowy, składniki na warstwę orzechową:
- szklanka łuskanych orzechów włoskich, nerkowca i siekanych migdałów
- 75 g masła
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- słoik konfitury z czarnej porzeczki
Masło rozpuszczamy w rondelku z miodem i cukrem na niewielkim ogniu do rozpuszczenia cukru, cały czas mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy, migdały i gotujemy ok. 4 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i nakładamy na drugą część ciasta, masę orzechowo-miodową wyrównujemy. Placek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 10 minut. Studzimy.
Kiedy placek ostygnie, ciasto bez orzechów przekładamy do standardowej blaszki do pieczenia. Smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie masą serowo-budyniową. Przykrywamy drugim blatem z orzechami, lekko dociskamy. Blachę z ciastem wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego : )